Проект - Производство на респираторни маски и апарати за обдишване

Компания

BTL Industries

Категория

Инвеститор в обществото

Описание на проекта

цел на проекта

Проектът цели да отговори на възникналата необходимост от предпазни средства и апарати за обдишване, вследствие на световната пандемия с вируса COVID 19. Като социално отговорна компания BTL Industries осъзнава необходимостта да насочи усилията, знанията и производствения си капацитет в разработването на нови до момента за компанията продукти, за да откликне на обществените потребности. Новото производство респираторни маски: C FIT Respirator и Flat Fit Respirator и апарати за обдишване, които осигуряват инвазивна и неинвазивна белодробна вентилация отговарят на всички медицински изисквания и стандарти за качество. Трансформирането на оперативната дейност в подкрепа на борбата с COVID 19 започва през 2020 година и е явен знак за солидарност и загриженост за здравето на хората.

целева група

Проектът е с обществена насоченост и е предвиден да бъде от полза на широк кръг от хора. Апаратите, произведени от BTL Industries, са предназначени за болници и клиники. Маските са за масова употреба и имат стандартни характеристики. Голям брой аптеки в страната бяха снабдени с тях за масова продажба, а много бизнеси инвестираха в такива маски, за да осигурят безопасността на екипите си. BTL Industries също така дари 15 апарата и 100 000 маски на най-засегнатите болнични заведения в Пловдив.

продължителност

BTL Industries е компания, отдадена на мотото си „Всичко за пациентите“, която винаги е готова да откликне на нуждите на хората. Освен в България, производство на маски за периода август 2020 – май 2021 имаше и в Чехия. Апарати са произвеждани единствено у нас, но се изнасяха и продаваха в други страни като Чехия, Индия, Индонезия, Казахстан, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Тунис, Украйна, Йордания.

дейности по проекта

2021 беше трудна година, изпълнена с много препятствия и нелеки предизвикателства за хората и бизнеса. Като социално отговорна компания, BTL Industries се ангажира с налегналите обществото проблеми с борбата срещу коронавируса. Стартирането на производство на маски се случи през август 2020 г. и продължи до май 2021 г. като за него бяха ангажирани над 60 служители. Бройката произведени маски за масова употреба за периода е над 14 милиона. В допълнение BTL Industries дари 100 000 респираторни маски на лечебни заведения и медицински центрове в Пловдив, сред които 8 общински ДКЦ, 3 медицински центъра, Онкологичният диспансер и болниците „Св. Пантелеймон“ и „Свети Мина“. Общата стойност на дарението е 1 милион лева. Местното производството на апарати пък започва септември 2020 г. и продължава до май 2021 г. В разработката на апаратите участват 20 човека от развойния център в Прага. За индустриализирането му в серийно производство и самото производтво в град Пловдив са ангажирани близо 40 човека за 6 месеца. BTL Industries прави и дарение на 15 от тези животоспасяващи апарата на 3 болници в Пловдив: УМБАЛ "Свети Георги", МБАЛ"Свети Панталеймон" и МБАЛ"Света Мина".

резултати

В тези непредвидими времена, BTL Industries надгради производствените си възможности като започна да произвежда нови продукти, за да окаже подкрепа в борбата с COVID-19. Разработените високотехнологични апарати се използват за кислородотерапия, която е жизненоважна при лечението на коронавирус. Тя спомага за подобряването на насищането на кислород в кръвта и за нормализирането на дихателните капацитети и обеми. Така рискът от развитие на дихателна недостатъчност се свежда до много малък процент. Респираторните маски пък са с най-висок клас защита и са единствените в България, сертифицирани със CE марка, и едни от малкото в Европа. BTL Industries е компания, ориентирана към здравния сектор, чиято мисия винаги е била с продуктите си да прави хората по-здрави.