Проект - Инвестистиране в подкрепа на Българското паралимпийско движение

Компания

Категория

Инвеститор в обществото

Описание на проекта

цел на проекта

Проекта има за цел да подпомогне развитието на паралимпийския спорт в България в следните направления: - Да създаде по добри условия и възможности за добра подготовка и успешно представяне на паралимпийските атлети в Световните и Европейски първенства, и други квалификационни състезания за покриване на стандартите за квоти за Паралимпийските игри в Токио; - Успешното участие на българските пара-атлети на паралимпийските игри Токио2020; - По добра рехабилитация на хората с увреждания със средствата на спорта; - Насърчаване на положителна промяна във възприемането на хората с увреждания и тяхната успешна реализация и интеграция в сферата на спорта и живота, за подобряване качеството на живота им.

целева група

Ползата от проекта е главно за атлети с увреждания, членове на националните паралимпийски отбори в отделните спортове, атлети от спортните клубове на хора с увреждания в страната и учениците с увреждания. Също така и подобряване административния капацитет на Националната паралимпийска организация, която организира и реализира изпълнението на проекта.

продължителност

Програмата обхваща периода от юни 2020 до септември 202.

дейности по проекта

През периода на програмата над 900 спортисти с увреждания участваха в 34 състезания в страната и чужбина по различни спортове спортовете: тенис на маса, плуване, вдигане на тежести, бадминтон, атлетика, баскетбол с колички, спортна стрелба и ски. Кулминацията и основна цел беше успешното участие на българските паралимпийци на Токио 2020. След отлагането на игрите през 2020г. заради пандемията, програмата помогна за създаването на добри условия за подготовка на спортистите в домашни условия (закупуване на пътеки, колички, индивидуални тренировки / терапии и др.). Средствата по програмата бяха използвани за закупуване, изработка и ремонти на спортни протези и ортези, специални инвалидни колички, състезателна спортна екипировка и др. Също така, осигуриха участие в световни и Европейски първенства и международни квалификационни турнири за покриване на стандарти на МПК за участие в Токио 2020. Нашите паралимпийци постигнаха призови класирания, шампионски титли и медали от Европейските първенства и състезанията за Световни купи по атлетика. С най голяма стойност са двата сребърни медала от Паралимпийските игри в Токио завоювани от Ружди Ружди и Християн Стоянов.

резултати

Най-важните резултати са не само постигнатите високи спортни резултати и призови класирания на българските паралимпийци, но и положителните промени в живота на хората с уреждания обхванати в проекта . Една от целите на програмата е да осветли ролята на спорта за подобряване качеството на живота на хората с увреждания, като подобряване двигателните възможности на хората с увреждане и способностите им да преодоляват затрудненията от увреждането си в ежедневието. Спорта също има положително влияние върху психично състояние на хората с увреждания, като създава по-добри възможности за социални контакти. Много важен факт е, че спортните изяви на спортистите с увреждания увеличават уважението на здравите към хората с увреждания и подобряват отношението им към тях.