Проект - ICT Talents Training – Huawei SFTF Scholarship Program

Компания

Huawei Technologies Bulgaria

Категория

Инвеститор в знанието

Описание на проекта

цел на проекта

Стипендиантската програма ICT Talents Training - Huawei SFTF Scholarship Program цели да открие най-добрите студенти в сферата на комуникационните и информационните технологии и да им осигури ранен старт за кариерно развитие. IT секторът става все по-привлекателен за младите хора и ние искаме да им дадем необходимите възможности да се развиват в реална бизнес среда. В Huawei вярваме, че качественото образование трябва да бъде достъпно за всички млади хора и те да могат да получат практически умения, за да посеят успешно семената за своето бъдеще. Нашата цел е да дадем възможност на младите таланти да обменят мнения и знания с професионалисти в ИКТ сектора, като им предоставим опит и начин на мислене, необходими, за да бъдат конкурентоспособни за работните места на бъдещето.

целева група

Целевата група на проекта са студенти в България, които се обучават в технически специалности от ИКТ сектора и са до 30-годишна възраст в България. Аудиторията беше достигната с постоянна комуникация и обмяна на опит с висшите учебни заведения в България. Благодарение на сътрудничеството ни с няколко топ университета в България, проектът достигна до максимално много хора и задълбочи знанията на студентите в ИКТ сферата.

продължителност

SFTF е водеща социално-отговорна глобална програма на Huawei. Инициативата стартира през 2008 г. в Тайланд и от тогава е предоставила възможност за развитие на над 8700 таланти в 130 държави и региони в партньорство с над 500 университета по света. През 2021 програмата се проведе и в България, където 50 студенти бяха отличени за своите постижения в сферата на информационните технологии.Кандидатстването беше от 1 октомври, 2021 до 31 ноември, 2021. Победителите бяха обявени на 15 декември, 2021.

дейности по проекта

Организирането и провеждането на ICT Talents Training – Huawei SFTF Scholarship Program включваше разработването на онлайн обучения по информационни технологии, обхващащи комуникация с данни, решения за съхранение, разработка на AI, алгоритми, свързани с традиционното машинно обучение и много други. Курсовете бяха предоставени на всички 250 кандидати, участвали в програмата, така че те да могат да научат нови и неща от експерти в сферата. Студентите трябваше да положат финален тест върху материала, който има за цел да отсее най-добрите от тях. По време на проекта Huawei осъществи комуникация и обмен на опит с ректори на висши учебни заведения и множество университетски преподаватели, така че да разпространи информацията и възможностите, които програмата предлага до най-талантливите и заслужаващи млади таланти в инфомационните технологии, както и да осигури възможности за сътрудничество и реализирането на бъдещи проекти в полза на студентите. В края на програмата Huawei организира официална церемония по награждаване, която се проведе в Националния политехнически музей, на която бяха връчени наградите на отличените студенти.

резултати

В резултат на програмата 50 български студенти получиха признание от Huawei за своя принос в IT сектора, като всеки от тях получи стипендиантски пакет на стойност 2000 евро, който включва и последен модел таблет Huawei matePad 11. Тяхното официално награждаване се случи на специална церемония с участието на редица видни гости. Освен това най-добрите десет студенти (Топ 10 златни семена - “golden seeds”) получиха шанс за професионален старт в Huawei. Те заслужено спечелиха своето място като стажанти в Huawei, където ще придобият ценен опит и ще приложат на практика знанията си. Благодарение на проекта, всички участвали студенти получиха нови знания за последните иновации и умни технологии, разработени от експерти в сферата, които ще могат да прилагат и занапред в своето развитие.