Проект - Kaufland – горд партньор на детската образователна книга "Къде отива боклукът?"

Компания

Kaufland България

Категория

Инвеститор в знанието

Описание на проекта

цел на проекта

Kaulfand България има дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. За устойчива промяна е необходима информираност за основите на проблема и възможните алтернативи. Затова за нас е важно съмишлениците ни в тази кауза да стават все повече. През 2020 г. застанахме рамо до рамо с издателство „Ракета“ в начинанието детската книга за екологично образование „Къде отива боклукът?“ да бъде издадена на български език. Защото вярваме, че именно най-малките имат най-голямата сила да променят нещата към по-добро.

целева група

Според нейния автор „Къде отива боклукът?“ е за деца над 7 години, но според издателите, а и по наше мнение книгата е и за техните родители. Чрез любопитни, но стряскащи факти за това къде отиват отпадъците, чрез множество полезни съвети и през добрите примери за екологична отговорност - в забавни и поучителни илюстрации книгата учи и малки, и големи как всеки може да допринася за една по-чиста планета.

продължителност

Премиерата на „Къде отива боклукът?“ се състоя в рамките на „Алеята на книгата – София“ през септември. Впоследствие книгата намери място в книжарници в цялата страна, както и онлайн. От 21 септември книгата е налична и в хипермаркетите на Kaufland.

дейности по проекта

През 2020 г. Kaufland България надгради усилията си в борбата с пластмасата за еднократна употреба с образователен проект за деца – книгата на екологична тематика „Къде отива боклукът?“. Решението е заради желанието на компанията да печели все повече съмишленици за каузата и заради убедеността й, че пътят към голямата промяна започва именно от най-малките. Затова Kaufland подкрепи издателство „Ракета“, за да може хитовото заглавие на Джес Френч - природозащитник и ветеринарен лекар, да стане достъпно и на български. По забавен и достъпен начин образователното четиво впуска децата в темите за безотговорното изхвърляне на отпадъците и въздействието ни върху природата. Част от тиража на заглавието влиза в хипермаркетите на Kaufland в цялата страна. То става достъпно още в книжарниците и онлайн. Веригата и издателството даряват заглавието на библиотеки в страната, реализират съвместна популяризираща кампания в медии, социални мрежи и своите собствени канали, включително в клиентската брошура на веригата, която достига до почти всяко домакинство. Работи се за това част от съдържанието на „Къде отива боклукът?“ да бъде интегрирано в едноименна работилница в „Музейко“.

резултати

Продажбите на книгата обосновават решението компанията да подкрепи нейното издаване, въпреки че решението за това не е мотивирано от търговски цели и e в контекста на стратегията REset Plastic на Schwarz Gruppe, част от която е Kaufland, срещу замърсяването с пластмаса. Проектът срещна огромен интерес и сред групата страни на Kaufland, някои от които също проявяват интерес книгата да бъде издадена на техен език.