Проект - Нестле за по-здрави деца 2020

Компания

Категория

Инвеститор в обществото

Описание на проекта

цел на проекта

Целта на Програмата е да спомогне за изграждането на трайни хранителни навици и култура за здравословен начин на живот у децата в дългосрочен план. През 2020, отчитайки дистанционното обучение и намалената физическа активност при децата, програмата Нестле за по-здрави деца беше адаптирана и в допълнение към традиционните активности, добавихме спортни инициативи на открито, които да позволят на децата активни игри при спазване на всички мерки за безопасност.

целева група

Програмата е насочена към деца на възраст между 3 и 12 години, техните учители и родители. Достигаме до таргетните аудитории посредством сътрудничество с МОН и РУО-та в цялата страна. През 2020 адаптирахме изцяло програмата и осъществяването и в дигитална среда, като предоставим възможност на училища и детски градини от цяла България да се включат в нея. За ангажирането на родители, учители и деца допринася и подкрепата на програмата от популярни български личности.

продължителност

Предвид дългосрочните цели на инициативата важен компонент е микса от активности адресирани към съответните групи участници през годините - деца, родители и учители. Програмата стартира в България през 2010 г. с открити уроци в училища в София. През 2018 г. тя придобива национален мащаб, а от 2019 г. включва и детските градини. От старта на програмата до 2020 сме достигнали с учебно съдържание до над 23 000 деца , над 13 000 учители и родители, повече от 180 училища и над 60 детски градини.

дейности по проекта

През 2020 Програмата се адаптира към новата реалност на децата и имахме още по-силно присъствие в контакта си с тях. Целостта на програмата се изразява в 6 образователни модула, програма конкурс за училища и детски градини, спортни дни, дигитални кампании на тема здравословни навици на хранене и активен начин на живот. През изминалата година адаптирахме изцяло образователните модули в програмата. Осъществихме и традиционния за Програмата конкурс, в който участваха 64 учебни институции – 3 детски градини и 3 училища получиха награда за подобряване на средата и насърчаване на активния начин на живот и балансираното хранене, а 83 публикации го отразиха. Първият спортен уикенд с турнир по футбол и активности по зумба и щафети за деца (1-4 клас) стана част от Програмата през октомври в Пловдив. Включиха се 450 деца с техните родители, а 40 медии го отразиха. Отбелязахме и Международния ден на готвача с шеф Лео Бианки и неговите близнаци, и актрисата Катерина Евро и нейната внучка готвиха заедно балансирана храна, а над 204 000 човека са гледали видеата им. Чрез дигиталната кампания „Порция баланс“ принципите на балансирането храненe за деца достигнаха до над 300 000 родители.

резултати

За учебната 2019/2020 Програмата е достигнала: • 11 447 деца от над 118 училища и детски градини в страната Чрез образователната програма и спортния уикенд в Пловдив, в Програмата се включиха и над 118 учители през 2020. Чрез образователната програма и онлайн активностите, Програмата достигна и до над 2 милиона родители от страната – 2 575 864, от които 8 483 са ефективно въвлечени в нея. Програмата се разширява успешно и продължава да помага за изграждането на по-добри хранителни навици у все повече деца в цялата страна. Тя помага те да растат здрави и щастливи - до момента е достигнала до общо над 23 000 български деца.