Проект - Национална информационна кампания "Вземи краката си в ръце"

Компания

Категория

Награда за маркетинг, свързан с кауза

Описание на проекта

цел на проекта

Сервие и venite.bg подкрепят Българско национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, в кампанията “Вземи краката си в ръце” 2020. Основната цел на кампанията е повишаване на осведомеността на обществото по отношение на хроничната венозна болест - рисковете от появата на разширени вени, симптомите и необходимостта от ранна диагностика и своевременно лечение. Нелекуваната венозна болест може да доведе до животозастрашаващи състояния в напредналите стадии на заболяването, както и до съществено влошаване на качеството на живот. Затова е важно хората да познават симптомите и още в началните стадии, когато болестта може да се контролира и повлияе от подходяща терапия, да се обърнат към лекар и да започнат лечение.

целева група

Според мащабно световно проучване, хроничната венозна болест засяга над 50 % от хората и при 58% от случаите прогресира в 10-годишен период. Статистиката показва, че жените страдат два пъти повече, отколкото мъжете, заради хормоналния дисбаланс и физиологичните промени, които настъпват по време на бременност. “Вземи краката си в ръце” е кампания на национално ниво, насочена към всеки, който има оплаквания като тежест и умора в краката, разширени вени и други проявления на венозната болест.

продължителност

Повече от 25 години Сервие активно подкрепя Българското дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология в тяхната мисия за подобряване качеството на живот на пациентите с хронична венозна болест. През 2020 инициативата „Вземи краката си в ръце“се организира за втора поредна година, като включва национална информационна кампания и безплатни прегледи в цялата страна с цел ранна диагностика и превенция на хроничната венозна болест.

дейности по проекта

Кампанията стартира с провеждане на пресконференция, на която председателят на дружеството проф. В. Петров, както и членовете на УС проф. Станкев, проф. К. Гиров, проф. Червенков представят идеята зад кампанията, необходимостта от провеждането, както и ползите за повишаването на осведомеността по отношение на хроничната венозна болест. В рамките на кампанията се провеждат множество участия на експертите в здравни телевизионни и радиопредавания, обучителни и разяснителни срещи с общопрактикуващи лекари и специалисти, публикуват се образователни статии и интервюта на специалисти в областта на венозната болест. По време на Дните за борба с Хроничната Венозна болест, като част от кампанията „Вземи краката си в ръце“ 2020 са организирани безплатни профилактични прегледи в 8 големи града в страната. Прегледите са анонсирани, освен на пресконференцията и в медиите, в ТВ предаване, на сайта на дружеството и FB страницата на venite.bg, като графикът и записването се случват на сайта venite.bg. Актрисата Деси Бакърджиева, като посланик за втора поредна година, подкрепя активно кампанията и се включва регулярно с интервюта в онлайн медии и активности в дигитални канали.

резултати

Поради засилен интерес от предходни години, през 2020 г. безплатните прегледи са с разширен обхват и се провеждат в повече градове. От общо 1 085 направени резервации, са проведени общо 784 профилактични прегледа в 8 града в страната - София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора, Плевен, Враца, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Хасково, Свиленград, Асеновград, Пазарджик и Самоков. Част от записаните се отказват поради пандемичната обстановка. При извършените профилактични прегледи, 84% от прегледните са диагностицирани с ХВБ и са получили необходимите медицински съвет и лечение от специалистите.