Проект - "Кампания на приобщаване и многообразие Ай Би Ем България 2021"- Какво направихме ексклузивно за България !

Компания

Ай Би Ем България

Категория

Многообразие на работното място

Описание на проекта

цел на проекта

Проектът си поставя няколко основни цели: - да ангажира нашите служители с каузи, които предизвикват лично удовлетворение и за самите тях. Изграждане на приемственост и разбиране в работната среда. Каузи, които да подкрепят многообразието, както в офиса, така и в общността, в която живеем. - изграждането на общности в/извън компанията- генератор на идеи, движещи различни активности, които да подпомагат кариерното развитие на таргет групите. Дейностите ни са фокусирани в няколко определени направления: *Жените в IT сектора - кариерно развитие * Хора с различни възможности- кариерно развитие * ЛГБТ+- приемственост на работното място, преодоляване на стереотипи * Родителство- работещи майки, майки връщащи се от майчинство и др. * Здраве и ментална стабилност

целева група

1. Служителите на Ай Би Ем България- изграждане на приемственост и многообразие; 2. Изграждане и подпомагане на различни общности в България и работа с партньори: *Кариерно развитие на жени * ЛГБТ+ * Хора с различни възможности *Родители.

продължителност

Прокетът е изграден и завършен през 2021-ва година. През 2022-ра отново ще репликираме програмата, като имаме планове да надградим с различни идеи и съдържание.

дейности по проекта

Около 40 събития, ще отделим по-големите в няколко направления: "Жените в IBM България" е вътрешна организация, подпомагаща развитието на дами в сектора, както и различни социални каузи. Създадохме събития и уебинари на всякакви теми- кариерно развитие, социални проблеми, здраве и тн. Хора с различни възможности - Участие в Run2Gether/Jamba - Кампания със „Светът на Мария“- успешни модели за кариерно развитие - Семинари с лектори- “Заслушай се“ - Вътрешна кампания с Neurodiversity експерти ЛГБТ+ Създаване на ЛГБТ+ общност в компанията. Организираме семинари за мениджъри/служители с „ГЛАС“, които засягат темата за стереотипите. Подкрепяме Sofia pride. IBM взе участие и във международния форум „Better Together”. Oрганизираме множество локални събития с експерти от LGBT+ общността, които се стремят да творят диалог по темата за приемането и изграждането на една приобщаваща среда. Родителство Cпециален „клуб на родителите, целящ да подобри баланса между личния/професионалния свят. Организираме и годишни STEM събития за деца на нашите служители, както и STEM състезание за ученици от цялата страна. Здраве и ментална стабилност- семинари с експерти

резултати

Според проучване сред служителите ни през 2021г., което беше с над 75% участие за страната, отбелязваме следните позитивни резултати-*Над 85% inclusion index *Над 80% биха препоръчали компанията *Над 80% engagement index Можем да отчетем, че политиките на приобщаване и многообразие имат основен принос в добрите показатели и в ангажирането на служителите с определени каузи. Успяхме да осъществим близо 40 събития през 2021г., над 40% от служителите са участвали в наши събития/кампaния . През изминалата година имахме над 5 мащабни кампании за 2021г.- хора с различни възможности, жените в IT сектора, здраве и ментална стабилност, родители и деца, ЛГБТ+. Подкрепихме множество каузи и външни кампании, които спонсорирахме и влязахме и с добловолчески труд.