Проект - Дарителска кампания „Когато е трудно, помощта е най-важна“ и продажби на продукти с кауза „Оле Мале“

Компания

Категория

Награда за маркетинг, свързан с кауза

Описание на проекта

цел на проекта

В края на 2020г. ФАНТАСТИКО и фондация "Майко Мила" реализираха втора съвместна дарителска кампания в подкрепа на каузата "Оле Мале“ - социално предприятие, което помага на майки на деца с увреждания да работят и да си осигуряват доход. Целта на кампанията е да се подпомогне финансово социалното предприятие, така че то да продължи да се развива и да даде възможност на повече майки на деца с увреждания да се трудят и да са финансово независими. За втора поредна година търговската верига предоставя търговски площи в своите супермаркети за продажба на ръчно произведени от майки на деца с увреждания продукти (играчки, предпазни маски и др.), предоставяйки достъп до над 100 000 клиенти дневно и давайки шанс на социалното предприемачество в година на световна криза.

целева група

Основна целева група са майки на деца с увреждания, които не могат да имат активен начин на живот и са застрашени от физическа, финансова и емоционална изолация. За да ги подкрепи, търговска верига ФАНТАСТИКО подпомага социалното предприятие „Оле Мале“, като им предоставя възможност за продажба на продуктите им, изработени от дома и като организира дарителска кампания във всичките си 43 супермаркета в София, Банкя, Елин Пелин и Кюстендил.

продължителност

Кампанията „Когато е трудно, помощта е най-важна“ се проведе в периода 10.12.2020. - 06.01.2021 г., като всеки имаше възможност да подкрепи каузата с дарение от най-малко 1 лв., без това да е обвързано с покупка. През цялата година ФАНТАСТИКО продава и ръчно изработени продукти от майки на деца с увреждания. Компанията e водеща сред големите ритейлъри в подкрепата си за социалното предприемачество, като подкрепя и организациите „Маргаритка“, Каритас, TimeHeroes.

дейности по проекта

Използване на редица комуникационни инструменти, консултации с експертите по продажби и всекидневни анализи са част от факторите, които направиха успешна благотворителната инициатива в подкрепа на „Оле Мале“ и подпомогнаха реализацията на продуктите с кауза в супермаркети ФАНТАСТИКО. Екип от опитни търговци, маркетолози, експерти по PR, копирайтъри, графични дизайнери създадоха видеосъдържание, снимки, графични елементи, текстове за целите на комуникационните активности: - Популяризиране на каузата в дигиталните канали на партньорите – сайтове, профили в социални мрежи на ФАНТАСТИКО, „Майко Мила“ и „Оле Мале“ ( Само през дигиталните канали на фондацията е достигната аудитория от над 1 300 000 души.) - Печатна реклама – брошури (400 000 бр на седмица), плакати, уоблери и др. - Радио реклама във всички супермаркети ФАНТАСТИКО - Медийни участия от страна на партньорите от „Майко Мила“ – БНТ, dir.bg и др.

резултати

148 062 лв. дариха клиентите на ФАНТАСТИКО в рамките на втората съвместна кампания на търговската верига и фондация "Майко Мила" в подкрепа на създаденото от фондацията социално предприятие „Оле Мале“. Със събраните средства от благотворителната инициатива ще бъде дадена възможност на повече майки да се включат в проекта „Оле Мале“, ще бъдат осигурени обучения за тях, ще се инвестира в материали, които да направят ръчно изработваните продукти още по-красиви и желани. През 2020г. ФАНТАСТИКО реализира продажби на предпазни маски и коледни играчки на „Оле Мале“ на стойност 92 335лв. (данни към 31.12.2020г.). За сравнение, през 2019г. са реализирани продажби само на играчки на стойност 13 220лв.