Проект - Образование за всяко дете

Компания

Категория

Награда за маркетинг, свързан с кауза

Описание на проекта

цел на проекта

През 2020г. търговска верига ФАНТАСТИКО и УНИЦЕФ България обединиха усилия в кампанията „Образование за всяко дете“, чиято цел е набирането на средства за разработването на първата приобщаваща дигитална платформа в страната. Тя ще предоставя адаптирани образователни ресурси за специфичните нужди на всяко дете и ще улесни взаимодействието между специалисти (ресурсни учители, психолози, логопеди), учители, родители, деца. По данни на УНИЦЕФ едно от всеки пет деца със специални потребности е изключено от дистанционното обучение и подкрепа поради липса на подходящи учебни ресурси. В рамките на кампанията в супермаркети ФАНТАСТИКО клиентите имаха възможност да даряват 1лв. или по-голяма сума, без това да е обвързано с покупка, а всяко дарение се изписваше на отделен ред на касовата бележка.

целева група

Очаква се първата приобщаваща дигитална платформа да започне да функционира през 2021 г., като в първите 30 месеца ще бъдат подкрепени 3 300 деца с увреждания, 500 специалисти и минимум 200 родители. Целта на създателите й е да предостави дългосрочна и устойчива подкрепа, която с времето да обхване по-голямата част от децата с увреждания в страната, които са около 32 000. Платформата ще е безплатна и ще подкрепя не само децата, но и техните семейства, и специалистите, които ги обучават.

продължителност

Кампанията „Образование за всяко дете“ се проведе в периода 10.09–14.10.2020г. Тя е част от редица благотворителни инициативи на ФАНТАСТИКО. Търговската верига се превърна в своеобразна дарителска платформа, въвеждайки т. нар. „активен тип“ дарение от 1лв. в подкрепа на различни каузи. Така само за 2 години при този тип кампании от ФАНТАСТИКО и клиентите на веригата са дарени 1 086 022 лв. по различни проекти на организации като УНИЦЕФ, SOS Детски селища България, И аз мога, Оле Мале и др.

дейности по проекта

Силните комуникационни послания и всекидневният анализ на резултатите от кампанията, които се правят от експертите по продажби и маркетинг, също са част от формулата на успеха на благотворителната инициатива. Екип от опитни маркетолози, експерти по PR, копирайтъри и графични дизайнери създадоха за целите на кампанията „Образование за всяко дете“ редица печатни материали, аудио спотове, графични материали и реализираха серия от комуникационни активности: - Популяризиране на каузата в дигиталните канали на партньорите – сайтове, профили в социални мрежи на ФАНТАСТИКО и УНИЦЕФ България. - Печатна реклама – брошури, плакати, уоблери и др. - Радио реклама – спотове в различни радиостанции. - Участие в телевизионно предаване – „Преди обед“, БТВ - Медийни публикации–forbesbulgaria.com, capital.bg, 24chasa.bg, ploshtadslaveikov.bg, stolica.bg и др.

резултати

170 476лв. бяха дарени в подкрепа на кампанията „Образование за всяко дете“ от клиентите на ФАНТАСТИКО. Със събраните средства УНИЦЕФ, в партньорство с Министерството на образованието и науката, ще създаде платформа, която ще предоставя адаптирани образователни ресурси за специфичните нужди на всяко дете и ще обедини под един виртуален покрив специалисти (ресурсни учители, психолози, логопеди), преподаватели, родители и деца. Платформата ще включва видеоклипове, насоки и други материали, съобразени с нуждите на децата, и ще свързва семейството и специалистите, осигуряващи подкрепа на детето, така че то да постигне по-голям напредък. На нея ще има учебни ръководства, уебинари за специалисти и родители. Платформата ще дава възможност и за чат на живо и онлайн консултации.