Проект - Благотворителна програма на Куестърс

Компания

Категория

Цялостна КСО политика на МСП

Описание на проекта

цел на проекта

През 2020 година (както и по време на предходните 8 години) благотворителната програма на Questers бе фокусирана върху подобряване качеството на образованието в България. В основата на програмата е залегнало убеждението ни, че качественото образование е ключът към развитието и успеха на обществото, както и към постигане на икономическия му просперитет. Поради тази причина през 2020 година продължихме да работим за постигане на позитивна промяна в българското образование и за развитие на алтернативните форми на обучение. Спорадично през годината финансирахме и различни инициативи със социална, здравна и екологична насоченост.

целева група

Програмата е фокусирана върху няколко целеви групи: - Ученици, с ниска мотивация от уязвими общности в малки населени места; - Ученици и студенти с изразени интереси в областта на науката и информационните технологии; - Млади момичета с потенциал и мотивация за развитие в сферата на международните отношения

продължителност

Програмата е активна целогодишно, като вече над 12 години подкрепяме и работим с организации като „Заедно в час“, „Музейко“ , „Враца Софтуер“, „Rails Girls България“, „CoderDojo България“ и много други.

дейности по проекта

-Дарение за благотворителното събитие “QuizIT”, което се организира от и в подкрепа дейността на „Заедно в час“ по инициатива на Questers. -Финансова подкрепа на „Амбасадор за един ден“ към Британското посолство в София, който цели да даде възможност на млади момичета да се запознаят с работата на посланиците и да придобият ценни комуникационни и дипломатически умения. -Подкрепа на проект „Калната градинка“ на образователен център “Музейко”. -Дарение за ежегодния хакатон "Хак Враца", целящ да привлече ученици от региона с интерес към техническите науки, които да разгърнат потенциала си. -Осигурени 2 стипендии за курсисти в академията на “Враца Софтуер”. -Дарение за клуб „С.К.О.Р.Е.Ц.“ към Факултета по биология на Софийския университет. -През 2020 година подкрепихме и следните инициативи извън сектор образование: “Time Heroes”–платформа насърчаваща доброволчеството, фондация „Заедно за Розино“–две кампании в помощ на възрастни хора и ученици от селото, „Жълти стотинки“–инициатива за закупуване на медицинско оборудване за болници в различни градове, “Animal Rescue” и фондация „Редом“–организации борещи се срещу насилието над животни и за намаляване броя на бездомните животни.

резултати

-Дарението за “QuizIT”, заедно с набраните средства от събитието, ще подпомогнат обучението на млади учители по програмата на „Заедно в час“. -Чрез инициативата „Амбасадор за ден“ 18 момичета посетиха Виена и се срещнаха с дипломати и представители на ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. -„Музейко“ доизгради „Калната градинка“–пространство, насърчаващо развитието на децата чрез игри с естествени материали. -„Хак Враца 2020“ привлече 10 отбора, които разработиха проекти на здравна и социална тематика. -Чрез стипендиите за „Враца Софтуер“, двама курсисти от региона ще завършат академията и ще продължат развитието си в ИТ сферата. -Дарението към клуб „С.К.О.Р.Е.Ц.“ подпомогна членовете му да продължат да прилагат на практика знанията си чрез експедиции и дискусии.