Членове

Издателска група „Просвета”


уебстраница

Издателска група „Просвета”

Осем десетилетия история и поглед в бъдещето

„Просвета” е водещата българска издателска група за учебници, учебни помагала и методическа литература. Създадена е на 15 февруари 1945 г. с указ № 41 на регентите на България като държавно издателство за учебници и учебни помагала. През 2000 г. се преобразува в акционерно дружество. Днес в групата влизат „Просвета-София“ АД, „Просвета България“ АД, „Просвета Либри“ ООД, „Просвета Плюс“ ООД и „Просвета Азбуки“ ООД. 

За осем десетилетия с марката на „Просвета“ излизат над 18 000 заглавия с общ тираж близо два милиарда екземпляра. Сътрудници на издателството са над 50 000 автори и художници – водещи имена в българската наука, изкуство и образование.  Днес в групата работят общо над 150 служители. Централата е в София, като групата има представители във всички областни градове.

„Просвета” е първото издателство, което създава за българския пазар електронни учебници още през 2010-2011 г., а впоследствие и електронната образователна платформа е-просвета – отличена на Франкфуртския панаир на книгата с награда за най-добра образователна платформа в Европа. С награди за най-добри образователни материали в Европа са и редица ползвани в момента заглавия на издателството – букварчето и комплектът учебници за първи клас на издателството „Голямото приключение“, поредицата учебници по английски език „Неllo“  и др.