Членове

Сдружение „Аутизъм днес“


уебстраница

Сдружение „Аутизъм днес“

„Аутизъм днес“ е сдружение, създадено от специалисти в областта на приложния поведенчески анализ, родители на деца с аутизъм и публични фигури, подкрепящи каузата за създаване на специализирани центрове за социална интеграция на деца с аутизъм, информираност на обществото и постигане на високо качество на живот на аутистичните личности в България и техните семейства. Мисията на организацията е  създаването на специализирани центрове за предоставяне на социални услуги за деца с аутизъм, в които терапията на децата да се извършва от специалисти, които използват научно доказани методи и се придържат към световните и европейски професионални и етични стандарти за практика.

Дейността на Сдружение „Аутизъм днес” е съсредоточена в следните области:

  • Създаване на професионално общество в България от висококвалифицирани специалисти за професионална грижа и работа с деца с аутизъм;
  • Кампании за информираност на обществото и промяна нагласите;
  • Активно участие в законодателни и нормативни промени с цел по-високо качество на живот на аутистичните личности в България и на семействата им.

Сдружение „Аутизъм днес” откри официално първия в България Център по приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм на 29 септември 2015 г. в сграда, предоставена от Столична община, с адрес:  София, район „Младост”, кв. „Горубляне”, ул. „Витоша” 2, който се изгради с изключителната подкрепа на Столична община и на много дарители и фирми. Специалистите, които оказват висококвалифицирана терапевтична помощ на деца с аутизъм, се акредитират от Американския сертифициращ борд на поведенческите технолози, работят по индивидуален терапевтичен план с всяко от децата в Центъра и са сбъдната мечта за няколко поколения родители на деца с аутизъм в България.

До скоро България беше една от страните, в които липсват сертифицирани специалисти по Приложен поведенчески анализ за работа с деца с аутизъм, но с подкрепата на публични личности и партньори през последната година ние вече предоставяме и квалифицирана професионална подкрепа за работа с деца с аутизъм на деца в ранна детска възраст.

Сдружение „Аутизъм днес” е член на европейската организация Autism Europe и на Националната пациентска организация в България и единствено притежава права от Autism Speaks за осветяване в синьо на 2 април – Световният ден за информираност за аутизма, като през последните години освети знакови сгради като Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, Националната художествена галерия, СУ „Кл. Охридски”, Президентството на Р България и НДК под патронажа на кмета на София и на Президента на Република България.