Новини от БФБЛ и партньори

БФБЛ дискутира с министъра на икономиката Лъчезар Борисов мерките на правителството в подкрепа на бизнеса

14 декември 2020
БФБЛ дискутира с министъра на икономиката Лъчезар Борисов  мерките на правителството в подкрепа на бизнеса

В онлайн срещата участваха представители на над 35 компании членове и партньори на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ)

Министър Лъчезар Борисов бе специален гост на проведената тази сутрин онлайн дискусия „Правителството помага на бизнеса. Как?, организирана от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ). Събитието – част от серията срещи във връзка с актуалната икономическа  ситуация в страната, привлече управители и мениджъри на над 35 компании членове и партньори на БФБЛ, които са сред най-успешните български и международни компании на нашия пазар.

Дискусията се проведе с партньорството на Хюлет Пакард Ентърпрайз, управлявано от Селектиум, Бритиш Американ Табако и Тайтън Машинъри България.

Гости на срещата с бизнес общността бяха Лъчезар Борисов, министър на икономиката, и Илияна Илиева, главен директор на главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в министерството. В дискусията активно участваха още председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян и членове на УС на БФБЛ, а модератор бе Максим Бехар, член на Борда на Форума и главен изпълнителен директор на M3 Communications Group, Inc.

Както и при предишните срещи на БФБЛ, основен акцент в дискусията бе актуалната информация и конкретните въпроси и казуси, които членовете на БФБЛ поставиха на вниманието на икономическия министър и високопоставения експерт от министерството и получиха конкретни и изчерпателни отговори. 

Министър Лъчезар Борисов подчерта стратегията на правителството да подпомогне първо най-засегнатите от COVID-19 предприятия, а след това и останалите, които имат нужда от подкрепа, като до момента са инвестирани малко над 1 млрд лв. По думите му, втората цел е подготовка за цялостно преструктуриране на икономиката  с оглед на промените, настъпили с коронакризата.

Министърът направи преглед на 10-те мерки за бизнеса, по които работи министерството на икономиката, сред които кредити от Българската банка за развитие, безвъзмездна подкрепа за затворените заради COVID-19 бизнеси, за микро, малки и средни предприятия, процедури за т. нар. „големи малки“ компании, ваучерни схеми за ИКТ услуги и др. Лъчезар Борисов посочи и стъпките, предприети за подобряване на бизнес средата и привличане на стратегически инвеститори.

 

 


Партньори