Новини от БФБЛ и партньори

Партньорството между бизнеса и медицината е ключ за справянето с COVID-19

19 ноември 2020
Партньорството между бизнеса и медицината е ключ за справянето с COVID-19

В управлението на пандемията е нужен баланс между икономика и здравеопазване, стана ясно по време на онлайн дискусия, организирана от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ)

Изявени експерти в областта на медицината, фармацевтичния сектор и здравните иновации се включихав проведената тази сутрин онлайн дискусия на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Бизнесът и медицината в условията на COVID-19 – партньорство за успех.

Събитието се проведе с подкрепата на Хюлет Пакард Ентърпрайз, управлявано от Селектиум.

Специални гости на срещата с бизнес общността на Форума бяха Зоя Паунова,  член на УС на БФБЛ и директор на Астра Зенека България, д-р Александър Симидчиев, пулмолог, Валентин Николов, главен изпълнителен директор на SGP Bio Dynamics, проф. Албена Тодорова, основател на генетична лаборатория „Геника“, и д-р Димитър Георгиев, управител на Паралакс Лайф Сайънсис.

БФБЛ организира поредна онлайн дискусия за своите членове и партньори, за да предостави  достоверна актуална информация от утвърдени професионалисти, което да  помогне на лидерите в бизнеса да вземат верните решения за своите служители, организации и бъдещо развитие в условията на COVID-19.  

„И тази наша виртуална среща цели да обменим информация и опит в  безпрецедентната обстановка в страната и по целия свят. Пандемията е спусък, който предизвика процеси в икономиката и обществото, които бяха назрели, а сега се случват по-бързо и болезнено, но по-ефективно. Би трябвало да се справим със солидарност, дистанция, здрав разум и възстановяване на доверието към авторитетите“, каза председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян.

В условията на COVID-19 се стигна до безпрецедентна солидарност в усилията на много хора, включително конкуренти в бизнеса. Над 170 изследователски екипа от цял свят работят по създаването на ефективна и безопасна ваксина, като от тях 11 са достигнали до последната трета фаза на клинични изпитвания, когато трябва да отговорят на високите стандарти за оценка от страна на регулаторите, каза Зоя Паунова, член на УС на БФБЛ и директор на Астра Зенека България. Пандемията ясно показа, че здравеопазването е стратегически приоритет за националната сигурност, което изисква инвестиции в областта на здравеопазването и използване на технологиите, капацитета на лекарите и здравните специалисти и иновативните терапевтични решения. БФБЛ ще обобщи акцентите в дискусията и ще запознае всички заинтересовани страни, добави тя.

Според пулмолога д-р Александър Симидчиев настоящата пандемия демонстрира, че ако не се отделят средства за здравеопазването, системата става по-скъпа: „Нужен е добър баланс между икономика и здравеопазване, за да се справим с управлението на пандемичния процес. Този баланс е възможен чрез технически решения – както високотехнологични, които измерват телесната температура, например, така и нискотехнологични, които не изискват голям ресурс“. По неговите думи стратегическото мислене изисква поведението на хоратада се управлява чрез мотивиране и разумно поясняване на разбираем език. В сегашната ситуация на поляризирано обществено мнение гласът на разума не се чува, подчерта той.

Валентин Николов, главен изпълнителен директор на SGP Bio Dynamics, запозна аудиторията с едно от приложенията на молекулярната биология встрани от диагностиката на пациенти (презентация). То анализира отпадните води и регистрира пикове в наличието на вируса седмица преди повишаването на честотата на инфектирането, която се отбелязва в здравеопазването – ефикасен метод за проследяване на динамиката на заболеваемостта във времето и по региони. По думите му решението може да бъде съпътстващ инструмент за диагностика и определяне на противоепидемични мерки.

Според проф. Албена Тодорова, основател на генетична лаборатория „Геника“,  COVID-19 показа, че генетичните лаборатории в България и специалистите в тях са на топ ниво и отговарят на високите изисквания. Тя постави акцент върху множеството предимства на антигенните тестове – бързи, не изискват специални условия, но подходящи при наличие на симптоматика. Тя препоръча тестване на хората по месторабота за ограничаване на риска от заразяване в ранен етап.

За д-р Димитър Георгиев, управител на Паралакс Лайф Сайънсис, успехът на усилията срещу пандемията е резултат от съвместния труд на много хора и сектори. Адекватната борба със заразата изисква колкото се може повече и качествени тестове, а ефект от ваксините срещу COVID-19 би имало само ако над 70% от населението се ваксинира, убеден е той.

Дискусията бе модерирана от Максим Бехар, член на УС на БФБЛ и главен изпълнителен директор на M3 Communications Group, Inc. Управители и топ мениджъри на над 35 компании участваха активно в разговора с коментари и въпроси по техни казуси.