Новини от БФБЛ и партньори

Компаниите членове на БФБЛ със сериозен принос в борбата с коронавируса

12 май 2020
Компаниите членове на БФБЛ със сериозен принос в борбата с коронавируса

Добрите примери за социална отговорност в действие са сред нас и ние се гордеем с тях

Благодарим на всички членове на БФБЛ за приноса им към усилията за борба с коронавируса!

За двата месеца на извънредното положение, въведено в страната във връзка с разпространението на COVID-19, цялото общество наблюдава решителните действия на отговорните компании и водещата им роля в усилията за ограничаване на заразата и на последствията от кризата. Добрите примери за корпоративна социална отговорност са сред нас – компаниите членове на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛпредоставиха безвъзмездно над 7 милиона лева за борба с коронавируса (според информация от компаниите, интернет страници на дарителски инициативи и публикации в медиите и социалните мрежи към 11 май).

Гордеем се с вас, нашите членове, и проявената от вас съпричастност в безпрецедентната обстановка, а вашите дарителски и други акции следим в специалната рубрика на уебсайта на Форума. 

Фирмите, членуващи във  Форума, откликнаха незабавно на призивите за подкрепа от страна на институции, болнични заведения, граждански организации и инициативи и продължават да даряват значителни финансови средства, продукти, услуги, доброволен труд, познания, умения и собствени ресурси в полза на служители, клиенти, партньори, хората от предния фронт на борбата с коронавируса и уязвими групи. Така компаниите от общността на отговорния бизнес спазват ангажимента, поет при присъединяването им към организацията, да подпомагат активно обществени каузи.

„Лидерството е важно във всеки момент, но най-вече в периоди на изпитания. Изключително горди сме с нашите компании членове – в настоящата ситуация те са на висотата на своята отговорност и дават своя принос там, където е необходимо“, каза председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян.

„Като асоциация с фокус върху бизнес етиката и добрите бизнес практики БФБЛ работи вече 22 години, за да насърчи отговорното поведение на бизнеса в България. През последните два месеца компаниите от нашата общност показаха, че отстояват на практика ценностите, които ни обединяват. Уверени сме, че само така можем да изградим единно и благоденстващо общество. Продължаваме да следваме мисията си да популяризираме ролята на частния сектор за устойчивото развитие на нашата страна“, подчерта той.

В кризисния период с разпространението на COVID-19 у нас, започнал в средата на март, бизнесът предприе бързи и адекватни действия, като прояви щедрост, адаптивност и новаторство.  

В началото корпоративната подкрепа е насочена главно към спешното осигуряване на медицинско оборудване, санитарни материали, защитни средства, консумативи в лечебни заведения на национално и регионално ниво. Освен финансови средства, частният сектор предоставя безвъзмездно свои продукти и услуги – лекарства, тестове, телефони, гориво, храна и др., дори ако това изисква известно пренастройване на дейността за принтиране на 3D шлемове или приготвяне на ястия за медиците например.

Акциите на компаниите членове на БФБЛ включват и гратисни услуги за клиентите, споделяне на експертни знания чрез ресурси за свободно ползване, безплатни уебинари, про боно консултации. В допълнение бизнесът подава ръка и на други предизвикателства като липсата на компютри и таблети сред учителите и учениците и необходимостта от храна и основни продукти за хора в нужда и уязвими групи.

Гражданските организации от общността на Форума също предоставят информация и своята експертни познания и опит – на родители по време на престоя им вкъщи и на фирми за организиране на дарителски инициативи. Фондация BCause бе сред инициаторите на първата дарителска кампания във връзка с COVID-19, а Българският център за нестопанско право инициира кампания в подкрепа на социални предприятия.

Всички добри примери за съпричастност на малки и големи, български и международни компании от различни индустрии ще намерите на обновения сайт на БФБЛ и в социалните медии с хаштаг #отговоренбизнес и #covid19kindness.

През последните седмици БФБЛ със задоволство откри и много съмишленици – компании, които споделят ценностите на дарителството, доброволчеството и социалната отговорност, и ги прилагат в момент на криза. Техните жестове на солидарност също са на сайта ни.

Не на последно място, принос в настоящата ситуация имат и медиите, благодарение на които корпоративните дарители вече не са анонимни. Изразяваме своята признателност и се надяваме, че тази добра практика ще продължи и след края на извънредното положение.

Сред  компаниите с дарителски и други акции по време на извънредното положение са нашите членове: А1, Адвокатско дружество „Гугушев и партньори“, Адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори“, Актавис, Астра Зенека, Белла, БИЛЛА, БОДУ СОД, БОРИКА, Български център за нестопанско право, ВИВАКОМ, Гранд хотел София, Данон, Дейл Карнеги, Делойт, Джапан Табако Интернешънъл, Загорка, Каменица, Катро, Кинстелар, Кока-Кола, Крестън Булмар, Интерпартнерс, Лидл, М3 Комюникейшънс, Нестле, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Теленор, ТЕЛЪС Интернешънъл, ТехноЛогика, Уникредит Булбанк, Филип Морис, Фондация BCause,Фондация „За нашите деца“, Фондация „Сийдър“, Шел