Новини от членовете на БФБЛ

Стопанска академия „Д. А. Ценов” засвидетелства признанието си към корпоративното дарителство в България

26 ноември 2019
Стопанска академия „Д. А. Ценов” засвидетелства признанието си към корпоративното дарителство в България

За 14-а поредна година Български дарителски форум (БДФ) отличи най-големите корпоративни дарители и най-успешните партньорства между компании и неправителствени организации в нашата страна. Домакин на церемонията бе Румен Радев – Президент на Република България. Сред поканените да връчат награди на най-изявените корпоративни дарители през 2018 г. бе и доц. д-р Иван Марчевски – ректор на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”.

Дарителството не означава да дадеш финансови средства, а да имаш осъзнат подход към проблемите на другите и към развитието на цялото общество”, заяви държавният глава при откриване на събитието. В рамките на церемонията Румен Радев връчи персоналната награда за значим принос за развитието на дарителството в България. Носители на приза станаха семейство Нели и Робърт Гипсън, които от 2004 г. отпускат стипендии на български студенти с материални затруднения. През последните 15 години 1200 студенти са получили финансова помощ на обща стойност над два милиона лева.

Акцент на тазгодишната церемония бе устойчивостта на дарителството и в унисон с това отличията бяха връчени от представители на образователни, здравни и културни институции, създадени с дарения или обитаващи сгради, построени с дарителски средства. Като ръководител на институция, създадена чрез най-голямото индивидуално дарение за образование, това на Димитър Ценов, ректорът на Стопанската академия бе поканен да връчи наградата в категорията „Най-щедър дарител”. Своето поздравление към участниците доц. Марчевски започна с думите: „Едва ли има място в страната, където по-добре се осъзнава смисъла на дарителството от „Градът на дарителите” – Свищов и едва ли има друга институция в България, която по-ярко да олицетворява дългосрочните ползи от дарителството от Свищовското висше училище”. С респект към дарителството и апел да се дава още по-голяма гласност на дарителските жестове доц. Марчевски връчи наградата на победителя – „Трейс груп холдинг”. Компанията, която чрез корпоративната фондация „Трейс за хората”, е дарила 19,1% от печалбата си преди облагането с данък за подкрепа на множество каузи в сферата на културата, изкуството, историческото наследство, науката, образованието, спорта.

Създаден през 2003 г., БДФ има мисията да съдейства за формирането на положително отношение на обществото към дарителството, да развива благотворителността в България, като работи за подобряване на средата за дарителство, да предоставя платформа за контакти между дарителите, за обмен и съгласуване на дарителски политики. В конкурса „Най-голям корпоративен дарител” се връчват награди в няколко категории – количествени (според инвестираните финансови и нефинансови ресурси, както и доброволен труд), качествени (според качествата на програмите на бизнеса в подкрепа на обществото) и за най-сполучливо партньорство между компания и гражданска организация.

Други новини от членове на БФБЛ

23 компании с Годишен знак за дарителство от работното място за 2019-а

14 февруари 2020

Теленор отбелязва Деня за безопасен интернет с образователни видеа и кампания против онлайн тормоза

11 февруари 2020

BILLA събра и дари над 21 тона храни за нуждаещи се българи през 2019 г.

10 февруари 2020
Всички новини

Новини от БФБЛ

Алманах на успешните бизнес казуси в България 2020

bg/13 февруари 2020

108 корпоративни проекта с кауза в Наградите за отговорен бизнес 2019

bg/11 февруари 2020

Общността на отговорния бизнес подкрепи каузи в образованието и здравеопазването

bg/05 февруари 2020
Всички новини

Членове на БФБЛ

» Присъединете се към БФБЛ

© 1999-2020 БФБЛ. Всички права запазени | Условия за ползване | Политика за поверителност
Уеб дизайн и програмиране M3 Communications Group, Inc.
Следвайте ни в: