Новини от членовете на БФБЛ

БОРИКА АД събра банковия елит по повод 30-годишния си юбилей

13 юни 2019
БОРИКА АД събра банковия елит по повод 30-годишния си юбилей

Гостите на стилното тържество в резиденция „Лозенец“ получиха специално подготвената за юбилея книга „50 години банкова автоматизация в България“

На 12 юни БОРИКА АД отпразнува двоен юбилей30 години от създаването на дружеството и 50 години от началото на банковата автоматизация в България. Годишнината бе отбелязана със стилно парти в резиденция „Лозенец“, което събра висши представители на банковата общност в България, служители на компанията, както и хора, заемали ключови позиции в дългата история на БОРИКА АД и дали своя значим принос към нейния успешен съвременен облик.

Гостите на събитието получиха екземпляр от създадената специално за годишнината на компанията книга „50 години банкова автоматизация в България“.

През далечната 1968 г. е създаден Електронноизчислителният център (ЕИЦ) на Българската народна банка. Това е и стартът на технологичното обслужване на банковата дейност в България и на банковата автоматизация у нас като цяло. През 1989 г. ЕИЦ се отделя като самостоятелно дружествено предприятие „Банксервиз“, а негов наследник днес е БОРИКА АД. Компанията е ключова за успешното и безпроблемно функциониране на банковата система в България и за постигнатата днес стабилност и устойчивост на банковия сектор.

През 1992 г. е създадена платежната система БИСЕРА, една от най-модерните за времето си платежни системи в Европа. По думите на създателите й от „Банксервиз“ и БНБ, при възникването си системата за междубанкови разплащания е толкова авангардна, че извежда страната ни дори преди някои развити европейски държави, каквато е например Германия. Няколко години по-късно, по време на банковата криза у нас през 1996–1997 г., именно БИСЕРА се оказва основен фактор за стабилността на банковата система и благодарение на нейното функциониране не е допуснато разрастване на кризата извън ликвидните проблеми на отделни банки.

1993 г. пък е годината на създаването на националния картов оператор БОРИКА. Сформирана в изключително бурните години на прехода, в условията на бързо променящ се пейзаж на банковата система у нас и при наличие на много и разнопосочни бизнес интереси, БОРИКА се превръща във фактор от ключово значение за страната ни. Тя е замислена и реализирана като важна национална инфраструктура с изключително място и роля за националния суверенитет на България. „Не допуснахме нито една картова трансакция да излезе извън страната“, с гордост коментират този период от развитието на банковата система у нас авторите и радетелите на идеята за създаването на БОРИКА.

И за двете дружества – Банксервиз и БОРИКА, следват години, наситени с корпоративни промени, пускане на нови продукти и услуги и работа в бързо променящи се и понякога доста предизвикателни пазарни условия. През 2010 г. става факт обединението на Банксервиз и БОРИКА, а 6 години по-късно, през 2016 г. започва бизнес трансформацията на обединената компания, която довежда до изграждането на една модерна корпоративна структура със съвременно бизнес поведение. Ключови моменти от най-новата история на дружеството са създаването на Националната картова схема през 2014 г., стартът на програмата „Нова генерация“ през 2017-а, получаването на лиценз за национална платежна институция през същата година и редица други важни бизнес инициативи.

„Дружеството е уникално със своята история и със своето място и роля на пазара. Всъщност БОРИКА АД има само един аналог в света и това е португалската компания SIBS. Всички други компании в Европа предлагат само някаква част от услугите, които ние предлагаме. Днес всички ние в компанията гледаме към нови предизвикателства, нови идеи и нови бизнес хоризонти“, коментира Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на БОРИКА АД.

„Много важен момент в историята на БОРИКА е стратегическото решение БНБ да владее и развива платежната инфраструктура и системата ни за разплащания да е независима от други картови оператори. Да притежаваш ключовата си инфраструктура е въпрос на национален суверенитет“, каза Калин Христов, подуправител на БНБ и председател на Съвета на директорите на БОРИКА АД.

Историята на дружеството още от създаването на Електронноизчислителния център на БНБ през 1968 г. до днес, с всички ключови моменти от развитието му, поднесени през погледа на хората, работили на водещи позиции в Банксервиз, БОРИКА, БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ, днешната БОРИКА АД и в БНБ и отговорни за вземаните важни стратегически решения, е описана в книгата „50 години банкова автоматизация в България“. Тя съдържа много лични изповеди, много преживени случки, много професионални коментари за съществените и съдбовни решения в историята на компанията, за политическата обстановка, за взаимодействията на различни ключови фигури, за създателите на професионалните услуги. Книгата съдържа 19 интервюта на хората, пряко ангажирани с развитието на БОРИКА АД и нейната успешна история – Александър Цинцарски, главен изпълнителен директор на Банксервиз от 1989 до 2008 г., Васил Коларов, управител на БНБ от 1984 до 1989 г., Петър Нейчев, директор „Банксервиз“ АД ЮГ от 1989 до 1993 г., Виолина Маринова, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК, член на СД на БОРИКА АД от 2010 г. и негов заместник-председател до 2016 г., Боян Баев, началник „Методология и развитие на B-Trust услуги“ в Банксервиз и БОРИКА-Банксервиз до 2014 г., Таня Първанова, ръководител БАНКНЕТ в Банксервиз АД от 2000 до 2010 г., Александър Матрозов, управител на БОРИКА от 1993 до 2010 г. Иван Искров, управител на БНБ от 2003 до 2015 г., Емил Хърсев, подуправител на БНБ от 1991 до 1993 г., Иван Вълков, началник управление „Информационни технологии“ в БНБ от 1991 до 1997 г. и член на СД на „Банксервиз“ АД, Христо Костов, главен архитект на платежния и картов оператор БОРИКА, Любомир Цеков, главен изпълнителен директор на Банксервиз от 2008 до 2010 г. и главен изпълнителен директор на БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ от 2010 до 2016 г., Александър Станев, изпълнителен директор на Банксервиз от 2008 до 2010 г. и прокурист на БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ от 2010 до 2016 г., Стилиян Вътев, член на Съвета на директорите на Банксервиз и БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ като представител на ОББ, Калин Христов, подуправител на БНБ и председател на Съвета на директорите на БОРИКА АД, Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк от 2001 до май 2019 г. и заместник-председател на Съвета на директорите на БОРИКА АД от 2016 до юни 2019 г., Стоилка Арсова, директор „Национална картова схема“, Анна Ангелова, директор „Платежни услуги“ в БОРИКА АД, и Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на БОРИКА АД от 2016 г.

 

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­____________________________________________________________________________

За БОРИКА АД:

БОРИКА АД е в основата на технологичната инфраструктура на платежната индустрия в България и лидер в предоставянето на услуги за банковия сектор. Приоритет на дружеството е осигуряването на съвременна картова и платежна среда за финансовите институции, в полза на техните клиенти. Важно място в портфолиото на компанията заемат иновативните финтех продукти за крайни клиенти, като електронен подпис B-Trust, електронна фактура E-faktura, парични преводи през банкомат Cash-M и приложение за мобилни плащания Mobi-B. Вече над 30 години организацията е доверен партньор на банките и бизнеса в предлагането на разнообразни и надеждни финансови услуги.

Други новини от членове на БФБЛ

14-и благотворителен бал на фондация „Сийдър” на 2 ноември

16 октомври 2019

А1 с безплатни обучения по компютърна грамотност за възрастни хора в страната

02 октомври 2019

Фондациите са най-големите дарители в България

01 октомври 2019
Всички новини

Новини от БФБЛ

181 940 лв. набра Вечер на добродетелите 2019 в подкрепа на на най-малките

bg/08 октомври 2019

Вижте звездите в Благотворителния търг на звездите тази година

bg/01 октомври 2019

Как да въведем подходяща работна среда за хората с увреждания

bg/26 септември 2019
Всички новини

Членове на БФБЛ

» Присъединете се към БФБЛ

© 1999-2019 БФБЛ. Всички права запазени | Условия за ползване | Политика за поверителност
Уеб дизайн и програмиране M3 Communications Group, Inc.
Следвайте ни в: