Новини на БФБЛ

Как работи разумното приспособяване за хората с увреждания

18 октомври 2019
Как работи разумното приспособяване за хората с увреждания

БФБЛ представи проекта си за Харта за разнообразието в България на семинар за подходяща работна среда за хората с увреждания

БФБЛ бе партньор на семинара „Дискриминация на работното място: Как да въведем подходяща работна среда в практиката“, организиран от Европейската комисия на 18 октомври 2019 г. в х-л „ИнтерКонтинентал“. Събитието предизвика сериозен интерес сред работодателите - желаещите да присъстват бяха повече от местата в залата.

Събитието събра представители на институциите и на отговорните компании, за да обсъдят дългосрочни политики и конкретни стъпки, които осигуряват подходяща работна среда за хората с увреждания.

Андриана Сукова, заместник-генерален директор на генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“ към Европейската комисия, и Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България и член на Европейския форум на хората с увреждания дадоха старт на събитието. Интерес предизвика и програмната реч на Рик Уилямс, консултант на хората с увреждания.

Специален гост на откриването бе Ираван Хира, заместник-председател на БФБЛ, който представи проекта за Харта за многообразието в България – съвместна инициатива на Форума и Центъра за изследване на демокрацията.

„Премахването на дискриминацията и подкрепата за разнообразна работна сила е съществен елемент от отговорното поведение на частния сектор. Проектът има за цел да насърчи управлението на многообразието в България чрез изработването и прилагането на Харта на многообразието. Стремежът ни е да създадем платформа за компаниите, които развиват активни политики по приобщаване на различни социални групи в професионалната среда, и да дадем възможност за обмяна на добри практики“, подчерта Ираван Хира.

Във втората, практическа част на семинара, работодателите имаха възможност да представят свои успешни истории – програми за наемане и задържане на хората с увреждания, да обменят своя опит, трудности и добри практики. Дискусията между представители на бизнеса, неправителствения сектор и профсъюзите бе модерирана от Камелия Славейкова – член на УС на БФБЛ. В нея активно участие взеха представители на компании-членове на БФБЛ като A1, Хилтън София, УниКредит Булбанк, АG Capital, Райфайзенбанк, Шел, Лидл, а също и VMware, SAP, БГ Асист и много други.

Семинарът е част от европейска кампания за борба срещу дискриминацията на работното място, а най-успешните примери за разумно приспособяване в професионална среда ще бъдат публикувани в специален европейски наръчник, който ще бъде разпространен в края на кампанията.

Още новини от БФБЛ

Алманах на успешните бизнес казуси в България 2020

13 февруари 2020

108 корпоративни проекта с кауза в Наградите за отговорен бизнес 2019

11 февруари 2020

Общността на отговорния бизнес подкрепи каузи в образованието и здравеопазването

05 февруари 2020
Всички новини

Новини от членове на БФБЛ

23 компании с Годишен знак за дарителство от работното място за 2019-а

bg/14 февруари 2020

Теленор отбелязва Деня за безопасен интернет с образователни видеа и кампания против онлайн тормоза

bg/11 февруари 2020

BILLA събра и дари над 21 тона храни за нуждаещи се българи през 2019 г.

bg/10 февруари 2020
Всички новини

Членове на БФБЛ

» Присъединете се към БФБЛ

© 1999-2020 БФБЛ. Всички права запазени | Условия за ползване | Политика за поверителност
Уеб дизайн и програмиране M3 Communications Group, Inc.
Следвайте ни в: