Новини на БФБЛ

Мястото на България е в еврозоната

09 април 2019
Мястото на България е в еврозоната

Присъединяването към единната европейска валута ще донесе ползи на бизнеса и гражданите, стана ясно по време на Годишната среща на БФБЛ с посланиците

След успеха на предишните издания на инициативата днес Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) организира своята Годишна среща с посланиците за четвърти път на 9 април 2019 г. Темата на събитието, което събира частния сектор, дипломатическия корпус и висши представители на изпълнителната власт,  бе „България в еврозоната“, а официални гости бяха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, и италианският посланик Стефано Балди. Участие в дискусията в х-л Балкан взеха висши дипломати от 45 страни от целия свят, както и топ мениджъри на водещи компании от общността на БФБЛ.

„В БФБЛ ни обединява стремежът да работим за това България да е страна, която предоставя икономически възможности, осигурява работа и приличен жизнен стандарт. За тази цел ангажираме различни заинтересовани страни в дискусии по актуални теми, за да очертаем мерките, които биха подобрили бизнес климата, а с това и цялостната обществена среда у нас“, заяви Ираван Хира, председател на БФБЛ.

„Днес, когато на дневен ред са европейските избори, е подходящо да повдигнем темата за продължаване на интеграцията ни в ЕС, защото мястото на България е в еврозоната“, каза Максим Бехар, член на УС на БФБЛ, който бе и модератор на дискусията.

„Влизането на България в еврозоната ще повиши сигурността и ще увеличи инвестициите у нас. Това неслучайно е един от основните приоритети на правителството – през август 2018 г. начертахме ясен план, който, надявам се, през юли т.г. ще ни доведе до позитивен отговор за ERM II“, заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тя подчерта, че възможно най-бързото присъединяване към еврозоната е правилният избор.

Дипломатически партньор на срещата тази година бе Н.Пр. Стефано Балди, посланик на Италия в София. „Еврозоната дава стабилност и предвидимост на средата, но присъединяването е процес, в който е нужна проактивност и много работа – т.нар. чакалня за еврозоната не е място, а етап, до който достигаш след като си положил усилия“, каза той, като акцентира, че членството в еврозоната е взаимно изгодно и носи позитиви за всички страни.

Гостите на срещата се информираха от вицепремиера Екатерина Захариева и директора на БАИ Стамен Янев за стъпките, предприети от България, а Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК, изтъкна преимуществата на еврото за гражданите и бизнеса.

Активно участие в дискусията взеха Антон Панайотов, управител на „Аларик Секюритис“, и Владимир Пенков, председател и старши съдружник на „Пенков, Марков и партньори“, както и Левон Хампарцумян, заместник-председател на БФБЛ. Представителите на частния сектор подчертаха възможностите за напредък на икономиката и обществото, които ще предостави влизането ни в еврозоната, а част от присъстващите дипломати споделиха опита на своите държави.

Събитието бе отворено за медии и предизвика интереса на БТА, БНТ (тук и тук),  БНР (тук и тук), Нова, Блумбърг ТВ, информационна агенция „Фокус“, Инвестор, economy.bg, economic.bg, Банкер, Труд, novinite.com, София прес, Днес +, dir.bg, novini.bg и много други.

Генерални спонсори: Alaric Securities, Генералното консулство на Република Молдова в България и адв. дружество „Пенков, Марков и партньори“. Спонсори: JTI, KIA Motors България и UniCredit Bulbank.

Още новини от БФБЛ

Честната игра и отборният дух победиха в 16-ата Олимпиада на бизнес лидерите

01 юли 2019

Нашите шампиони

29 юни 2019

Първа среща на участниците в “Мениджърска академия за училищни директори”

28 юни 2019
Всички новини

Новини от членове на БФБЛ

Голф турнир за събиране на средства AUBG & Friends

bg/12 август 2019

„Гугушев и партньори“ с номинация за престижни правни награди

bg/01 август 2019

Български дарителски форум набира кандидати за наградите „Най-голям корпоративен дарител“

bg/23 юли 2019
Всички новини

Членове на БФБЛ

» Присъединете се към БФБЛ

© 1999-2019 БФБЛ. Всички права запазени | Условия за ползване | Политика за поверителност
Уеб дизайн и програмиране M3 Communications Group, Inc.
Следвайте ни в: