Новини на БФБЛ

БФБЛ връчи своите престижни Награди за отговорен бизнес 2018

27 февруари 2019
БФБЛ връчи своите престижни Награди за отговорен бизнес 2018

Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) обяви финалистите и победителите в Наградите за отговорен бизнес 2018 на официална церемония вчера. Общо 111 корпоративни проекти с кауза, осъществени от рекорден брой компании – 73, се състезаваха в най-утвърдения и престижен конкурс за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие у нас.

Събитието привлече над 200 гости – високопоставени представители на членове на БФБЛ, фирми и организации, участващи в конкурса, членове на журито, съмишленици от неправителствения сектор и медии. Наградите бяха връчени от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, министъра на околната среда и водите Нено Димов, заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, заместник-министъра на образованието и науката Деница Сачева, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и заместник-посланика на Великобритания Лин Чарлс.

Годишните награди за отговорен бизнес се организират от БФБЛ за 16-а поредна година и имат за цел да насърчат и популяризират високите стандарти и добрите практики на частния сектор в сфери като образование, екология, развитие на служителите, подкрепа за местните общности и цялото общество. Конкурсът отличава най-успешните и въздействащи корпоративни социални проекти, като в същото време дава представителна картина на усилията на компаниите за отговорно и устойчиво развитие.

Гостите на церемонията проследиха номинациите в отделните категории и бяха първите, които научиха кои от тях са класирани съответно на първо, второ и трето място. Победителите се излъчват от независимо жури от уважавани представители на бизнеса, публичния и неправителствения сектор, академичните среди и медиите, а една от всички кандидатствали компании, определена от Британското посолство в София, взима и специалната награда Engage за ангажираност на служителите към дадена социална кауза.

„Днешната церемония е доказателство, че в България има добри новини, които носят  вдъхновение, енергия, идеи и вяра, че в нашата страна може да се успява“, отбеляза Мария Шишкова, член на УС на БФБЛ.

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев връчи отличията в категория „Инвеститор в обществото”, привлякла 29 номинации – най-много в тазгодишното издание на бизнес конкурса. Първото място за втора поредна година спечели Райфайзенбанк с дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“, която вече 10 години подкрепя важни обществени каузи. Второто място е за ЛИДЛ България и програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“ за финансиране на добри идеи на граждански организации. На престижното трето място журито класира SAP България и проекта им „Роботика за България“, с който компанията стимулира интереса на учениците към науката и технологиите.

Силна бе конкуренцията и в категорията „Инвеститор в знанието“, в която се състезаваха 28 корпоративни проекта. Отличията връчи заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. Голямата награда спечели ТехноЛогика с Техно Меджик Ленд – интерактивен детски център за наука и технологии.  Второто място си поделиха две компании, получили равен брой точки – SoftUni със своите безплатни обучения по основи на програмирането в 33 града в цялата страна и VMware с програмата за технологично обучение на деца Service Learning Accelerator. Кампанията за безопасен интернет на Теленор България й донесе авторитетното трето място в оспорваната категория.

Победител в „Инвеститор в околната среда” стана TELUS International Europe с инициативата „Телъс ден на подкрепа“, който през 2018 г. се превърна в мащабна инициатива за залесяване.  На втора позиция е Загорка с кампанията „Създаваме по-добър свят“ за отговорно поведение от производството до консумацията. Третото място зае ЧЕЗ Разпределение с проект за опазване на застрашени видове птици в защитени зони от НАТУРА 2000. Финалистите в екокатегорията получиха наградите си от министъра на околната среда и водите Нено Димов. Трите компании имат и  допълнителен бонус – възможността да участват и в авторитетните Европейски бизнес награди за околна среда, на които БФБЛ е координатор за България.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, връчи отличията в категорията „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд”. Първото място е за Хюлет Пакард Ентърпрайз с инициативата „Жените таланти в бизнеса – невероятната ТИ“, осъществена в партньорство със Съвета на жените в бизнеса в България. Втора е Нестле България с кампанията „Нестле се нуждае от младите хора“, а трета – Кауфланд България с проект за обучение и квалификация на ученици и студенти.

Кметът на София Йорданка Фандъкова награди най-добрите проекти в категорията „Маркетинг, свързан с кауза”. Billa България стана първа с кампанията „Да помогнем заедно“ за финансова подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. На второ място е ЧЕЗ Електро България с We Do Green – инициатива за засаждане на дървета и отказ от хартиена фактура, а на трето журито класира търговска верига „Фантастико“ за активната дарителска програма „Никое дете не трябва да расте само“.

Компанията с „Най-добра социална политика на малко и средно предприятие” е Дънди Прешъс Металс Крумовград, спечелила със своята програма за инвестиции в региона. Следват я БГ Асист със „Силата да бъдеш свободен“ – проект за безвъзмездна подкрепа на деца и възрастни със зрителни увреждания и ниски доходи от цялата страна чрез инсталиране на специализиран софтуер, поддръжка, безплатно обучение и и технически помощни средства. Трета е Questers България с цялостната си благотворителна дейност в полза на образователни, социални и здравни инициативи. Тримата финалисти получиха отличията си от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев.

Социалното предприятие БГ Асист взе и специалната награда „Engage” за най-голям принос на служителите – всеки от тях ежедневно отделя 20% от работното си време в помощ на нуждаещи се хора с нарушено зрение, като предоставя техническа и софтуерна помощ, обучение и дистанционна асистенция. През 2018 г. така са подкрепени над 200 души от цялата страна. Наградата бе връчена от заместник-посланика на Великобритания Лин Чарлс.

Водеща на събитието бе Радинела Бусерска от телевизия Bulgaria on Air.

Събитието бе отразено и от медиите: БНТBloomberg TV България, Еconomy.bg, БТА, Manager News, твоят Бизнес.

Пълен списък с отличените компании ще намерите тук.

Сребърен спонсор: Филип Морис България

Бронзови спонсори: Джей Пойнт Груп, Дънди Прешъс Металс Челопеч, Загорка, Хюлет Пакард Ентърпрайз, ЧЕЗ и VIVACOM.

Партньори: Винекс Преслав, Чивас

Медийни партньори: Нова броудкастинг Груп, Bloomberg Bulgaria TV, Еconomy.bg, БНТ, БНР, Manager News, твоят Бизнес, NGO.bg, АИКБ, БТПП, БСК, БАПРА

Компаниите, номинирани за Годишните награди за отговорен бизнес 2018, са: А1 България; АЕЦ „Козлодуй“; Айдиа адвъртайзинг; Алианц България; Американски университет в България; Астелас Фарма; БГАсист; Бер-Хелла Термоконтрол; Билла България; Брейктайм; Виваком; ВиЕмУъер; Дарик Радио; Дънди Прешъс Металс Крумовград; Дънди Прешъс Металс Челопеч; Еврофутбол; Ей И Ес Гълъбово; Ейвън Козметикс България; Екопак България; Експириън България; ЕПАМ Системс България; Загорка; Застрахователна компания „България Иншурънс“; Идеал Стандарт – Видима; Издателство „Атласи“; ИнтерКонтинентал София; Каолин; Каргил България; Кауфланд България; Кока-Кола България; Корпорация „Развитие“; Куестърс България; ЛИДЛ България; Мелексис България; Монделийз България; Мусала Софт; Нестле България; Нова Броудкастинг Груп; Новотел София; Обединена българска банка; Паралакс Лайф Сайънсис; Пейсейф България; Пейсера България; Пирин Текс; Престиж-96; Примо Плюс; Първа инвестиционна банка; Райфайзенбанк; Ремикс Глобъл; Си Ем Ес София; Софийска вода; Теленор България; ТЕЛЪС Интернешънъл Eвропа; ТЕСИ; ТехноЛогика; ТИТАН Златна Панега Цимент; Търговска верига „Фантастико“; УниКредит Булбанк; Филип Морис България; Финансова група „Карол“; ХайпърСайънс; Хюлет Пакард Ентърпрайз; ЧЕЗ Електро България; ЧЕЗ Разпределение България; Шел България; BLD; BTL Industries; L'Oreal България; PwC България; SAP; SoftUni; Special Events Group; STL Oil and Gas Services

Галерия

Още новини от БФБЛ

Нови членове на БФБЛ

21 февруари 2020

Алманах на успешните бизнес казуси в България 2020

13 февруари 2020

108 корпоративни проекта с кауза в Наградите за отговорен бизнес 2019

11 февруари 2020
Всички новини

Новини от членове на БФБЛ

23 компании с Годишен знак за дарителство от работното място за 2019-а

bg/14 февруари 2020

Теленор отбелязва Деня за безопасен интернет с образователни видеа и кампания против онлайн тормоза

bg/11 февруари 2020

BILLA събра и дари над 21 тона храни за нуждаещи се българи през 2019 г.

bg/10 февруари 2020
Всички новини

Членове на БФБЛ

» Присъединете се към БФБЛ

© 1999-2020 БФБЛ. Всички права запазени | Условия за ползване | Политика за поверителност
Уеб дизайн и програмиране M3 Communications Group, Inc.
Следвайте ни в: