Новини на БФБЛ

Западните Балкани могат заедно да се възползват от огромния си потенциал

16 май 2018
Западните Балкани могат заедно да се възползват от огромния си потенциал

Конференция на тема „Инвестиционен потенциал на Западните Балкани“, организирана от БФБЛ и Българското председателство на Съвета на ЕС, се проведе в НДК на 16 май 2018 г. Единствената бизнес дискусия сред съпътстващите събития на срещата на върха между ЕС и държавите в региона имаше за цел да очертае възможностите за развитие и привличане на партньори, както и да насърчи регионалното икономическо сътрудничество като част от европейската интеграция на Западните Балкани и основен двигател на техния напредък. В дискусията участваха лидери от публичния сектор от България и региона, както и над 100 представители на над 40 местни и международни компании.

„Западните Балкани се нуждаят от мир, стабилност и икономическо развитие, за да постигнат просперитет. Потенциалът ни е значителен – става дума за регион с население от 25 милиона души и БВП от 128 млрд евро, а всички инвестиции, направени днес, са инвестиции в по-доброто бъдеще на целия регион“, заяви председателят на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите Ираван Хира при откриването на дискусията. „България е пример какво може да се постигне за 12 години по пътя на конкурентност, развитие и растеж, като ИКТ индустрията със своя принос към БВП е само един от примерите за устойчив успех“, добави той.

„ЕС е основният инвеститор на Западните Балкани и главен източник на преки чуждестранни инвестиции“, каза министърът на икономиката Емил Караниколов. „За инвеститорите е важно да имат достъп до тези пазари, но и да им се гарантира предвидимост на средата и върховенство на закона“, допълни министърът.

„Вярвам, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани ще стане необратим процес и се надявам заедно да отключим потенциала им“, подчерта министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. „Сега е времето да се обединим въпреки различията, за да се възползваме от възможността, която имаме. Днес трябва да намерим онова, което ни събира“, каза министърът.

В дискусията, модерирана от Максим Бехар – член на УС на БФБЛ, участие взеха и Крешник Бектеши – министър на икономиката на Бивша Югославска Република Македония, Валдрин Лука – министър на икономическото развитие на Косово*, Бранимир Стоянович – главен секретар в  министерството на икономиката на Република Сърбия, Стамен Янев – изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, както и представители на бизнеса от региона.

„Добре би било страните от Западните Балкани да се състезават не помежду си, а с останалите глобални играчи“, заяви в изказването си Левон Хампарцумян – член на УС на БФБЛ. Зоя Паунова – заместник-председател на Форума, даде за пример разгръщането на научни изследвания и водещото 25-о място в света на България по инвестиции в клинични проучвания. Мария Шишкова – член на УС на Форума, призова към преодоляване на разделенията и създаване на общ съвет за привличане на чуждестранни инвеститори в региона. Моника Фарка - управляващ съдружник на AIMS International Албания, подчерта, че България може да се превърне в лидер на подобна инициатива за промотиране на региона като бизнес дестинация.

Сред акцентите в обсъжданията бяха икономическата интеграция на Западните Балкани, инвестициите в перспективни сектори като иновации и ИКТ, развитието на човешкия потенциал. Представителите на бизнеса призоваха към общ подход в привличането на инвестиции към региона и последователност на инициативите от страна на институциите.

Събитието бе отразено от повечето национални медии, моля, вижте част от репортажите/ интервютата: БНТ, bTV, Nova TV, Bloomberg TV, TV Evropa, БНР, БТА, Фокус, Мениджър, economy.bg, 24 часа, Труд, novinite.

БФБЛ благодари за любезната подкрепа на златния спонсор Capital Holding Group, сребърния спонсор UniCredit Bulbank и бронзовите спонсори HPE и Astellas Pharma, както и на медийните си партньори сп. Мениджър, Manager News и БНР.

*Това название не предопределя позиции по отношение на статута и е съобразено с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и становището на Международния съд на ООН относно Декларацията за независимост от страна на Косово.


Още новини от БФБЛ

Удължен срок за номинации в Наградите за отговорен бизнес 2018

14 януари 2019

Годишeн благотворителен бал 2019

11 януари 2019

Предимства за участниците в Наградите за отговорен бизнес 2018

04 януари 2019
Всички новини

Новини от членове на БФБЛ

„Тази Коледа чудесата правите Вие 6“ набра 50 000 лева за щастливо детство в семейство

bg/17 януари 2019

Теленор обучи над 2500 деца от 15 града по онлайн безопасност

bg/18 декември 2018

259 проекта кандидатстваха в четвъртото издание на VIVACOM Регионален грант

bg/17 декември 2018
Всички новини

Членове на БФБЛ

» Присъединете се към БФБЛ

© 1999-2019 БФБЛ. Всички права запазени | Условия за ползване | Политика за поверителност
Уеб дизайн и програмиране M3 Communications Group, Inc.
Следвайте ни в: