Новини на БФБЛ

БФБЛ връчи своите престижни отличия за отговорен бизнес за 15-и път

27 февруари 2018
БФБЛ връчи своите престижни отличия за отговорен бизнес за 15-и път

На официална церемония вчера БФБЛ обяви победителите в Годишните награди за отговорен бизнес 2017. В 15-ото издание на най-утвърдения и престижен конкурс за корпоративна социална отговорност за призовете в шестте категории се състезаваха рекордните 112 проекта на 71 компании.

Наградите на БФБЛ имат за цел да насърчат и популяризират най-добрите практики на компаниите в сфери като екология, образование, развитие на служителите, местните общности и цялото общество. Самата церемония е и платформа за обмяна на идеи и опит в областта на отговорното и устойчиво поведение на бизнеса – присъстващите се запознаха накратко с номинациите в отделните категории преди да научат кои от тях са класирани на първо, второ и трето място.

Победителите се излъчват от независимо жури от уважавани представители на бизнеса, публичния и неправителствения сектор, академичните среди и медиите, а една от всички кандидатствали компании, определена със съдействието на Британското посолство в София, взима и специалната награда Engage за ангажираност на  служителите към дадена корпоративна кауза.

Церемонията привлече над 200 гости – високопоставени представители на членове на БФБЛ, фирми и организации, участващи в конкурса, членове на журито, съмишленици от неправителствения сектор, дипломати и медии. Наградите бяха връчени от министъра на икономиката Емил Караниколов, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков,  заместник-кмета на Столична община Дончо Барбалов, заместник-министъра на образованието и науката Деница Сачева, заместник-министъра на околната среда и водите Николай Кънчев и посланика на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс.

„Огромният брой на номинациите в конкурса тази година показва, че за да се развиваме устойчиво е необходимо не само да предлагаме добри продукти и услуги, но и да инвестираме ресурс за подобряване на цялостната среда, в която живеем. Бизнесът в България осъзнава своята водеща роля като сектор, който може действително да предложи ефективни решения на редица предизвикателства, за да направим България още по-добро място за работа и живот”, каза председателят на БФБЛ Ираван Хира при откриването на церемонията, водена от тв звездата Радинела Бусерска от "България он ер".

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи отличията в категория „Инвеститор в обществото”, привлякла 35 номинации – най-много в цялата история на конкурса. Статуетката, изработена отново от художника Никола Енев, отиде при Райфайзенбанк за дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“ в подкрепа на обществени каузи. На второ място журито класира ЛИДЛ България и тяхната програма „Ти и Lidl за по-добър живот“, а кампанията за безопасен интернет на „Теленор“ й осигури престижното трето място.

Първа сред 20-те номинирани компании в категория „Инвеститор в знанието” стана L'Oreal България с инициативата си „За жените в науката“ 2017, която предоставя стипендии на млади жени учени. Второто място спечели ЧЕЗ Разпределение България със своя технически учебен център „Енергия“, а на трето се класира Кока-Кола ХБК България с проекта „Дай старт на успеха“.

Призовото място в категория „Инвеститор в околната среда” зае ЛИДЛ България с инициативата си „Дай шанс на Балканката“ за запазване на балканската пъстърва. На втора позиция е  Дънди Прешъс Металс Челопеч с проекта „Алтернативи за използване на рекултивирани терени“, а третото място зае Humanita със системата си за разделно събиране на текстил. В допълнение към отличията си тримата финалисти в категорията ще бъдат номинирани и в авторитетните Европейски бизнес награди за околна среда на Европейската комисия, на които БФБЛ е координатор за България.

Призът за „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд” отиде при Теленор за Open Mind България – програма за социална интеграция и професионално развитие на хора с увреждания. Подгласници са Нестле България с инициативата „Нестле се нуждае от младите хора“ и дм България с проекта си за обучение по устойчиво развитие.

Първа в категорията „Маркетинг, свързан с кауза” за поредна година е Ейвън Козметикс България с инициативата „От любов към живота – Avon срещу рака на гърдата. Втора е Кока-Кола България с коледната си  благотворителна кампания съвместно с Фантастико и БЧК „Топъл обяд“, трета е ИКЕА с проекта „Време е за игри и добрини“.

Титлата за „Най-добра социална политика на малко и средно предприятие” взе Questers за инициативата „По-качествено образование за всяко дете в България“ в  подкрепа на фондация „Заедно в час“, следвана от Еврофутбол със „Спортни таланти“ и АбВи с „Ти водиш промяната“.

EVN България грабна специалната награда „Engage” за най-голям принос на служителите с програмата за корпоративно доброволчество „EVN за България“. Пълен списък с отличените компании ще намерите тук.

Събитието получи и значително медийно отразяване, а част от репортажите са достъпни на следните линкове: БНТ, БНР (тук и тук), БТА, Nova TV, Bloomberg TV, Bulgaria on Air, vesti.bg (тук и тук), Капитал, economic.bg, твоят БИЗНЕС.

Ако сте пропуснали церемонията, вижте видеа от награждаването в отделните категории в Еconomy.bg.

Златен спонсор: Бритиш Американ Табако България

Сребърни спонсори: Дънди Прешъс Металс Челопеч, АбВи

Бронзов спонсор: ЧЕЗ, J Point Group

Партньори: АИКБ, БАПРА, БТПП, NGO.BG, БГ Мапс

Медийни партньори: Nova Broadcasting Group, Investor Media Group, Economy.bg, БТА, БНР, БНТ, сп. „Мениджър”, Manager News, твоят БИЗНЕС, Enterprise, dir.bg, b2b Media.

В Годишните награди за отговорен бизнес 2017 участваха следните компании: АбВи, Айдиа Адвъртайзинг, Артекс Инженеринг, АстраЗенека, Балканкар Рекорд, Балмед, Бер-Хелла Термоконтрол, Билла България, БНП Париба, БОРИКА, Бритиш Американ Табако България, БТВ Медия Груп, Булбера, ГудМилс България, дм България, Дънди Прешъс Металс Крумовград, Дънди Прешъс Металс Челопеч, Еврофутбол, Еспресо Медия, Ейвън Козметикс България, ЕЙ И ЕС България, ЗАГОРКА АД, Идеал Стандарт - Видима, Издателство Атласи, ИНГ Банк Н.В., Каменица, КИА МОТОРС БЪЛГАРИЯ, Кока-Кола ХБК България, Куестърс, ЛИДЛ България, Мобилтел, Мусала Софт, Нестле България, Нет1, Нова Броудкастинг Груп, Паралакс Лайф Сайънсис, Пенков, Марков и партньори, Пощенска банка, Профи Кредит България, Райфайзенбанк, Сайтел, Санофи, Сиксти Кей, Сименс, СКФ Берингс България, СТИНГ, Теленор, ТЕЛЪС Интернешънъл Eвропа, Турски авиолинии, Фантастик Сървисес, Филип Морис България, Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт, ХАУС МАРКЕТ БЪЛГАРИЯ, Хюлет Пакард Ентърпрайз, Хюманита, ЧЕЗ Разпределение България, Ъпнетикс, Юник Естейтс, Business Lady Magazine, EVN България, Happy Bar & Grill, IBM България, Kaufland, Knowbox Marketing Communications Agency, L'Oreal България, REMEMBRAND, Special Events Group, The Smarts, VIP Communication, VIVACOM и Wizz Air.

Галерия

Виж още снимки от събитието

Още новини от БФБЛ

Юбилейното 10-то издание на конференцията „Образование и бизнес“ ще разкаже истории от бъдещето

16 април 2019

Корпоративна социална отговорност: устойчиво развитие за българския бизнес

12 април 2019

Рекорден брой кандидатури за BAPRA Bright Awards 2019

10 април 2019
Всички новини

Новини от членове на БФБЛ

Доклад „Дарителството в България 2019“ на фондация BCause

bg/18 април 2019

По-амбициозни цели и планове обяви Нестле България в сферата на КСО

bg/11 април 2019

Над 400 участници вече се регистрираха за Postbank Business Run 2019

bg/09 април 2019
Всички новини

Членове на БФБЛ

» Присъединете се към БФБЛ

© 1999-2019 БФБЛ. Всички права запазени | Условия за ползване | Политика за поверителност
Уеб дизайн и програмиране M3 Communications Group, Inc.
Следвайте ни в: