Новини на БФБЛ

Борисов: България е пример за останалите държави

17 октомври 2017
Борисов: България е пример за останалите държави

„Зад всички постижения на страната стои огромен труд”, каза премиерът Бойко Борисов на среща с компании-членове на Българския форум на бизнес лидерите

В съответствие с мисията си да допринася за това България да е все по-добро място за инвестиции, работа и живот Българският форум на бизнес лидерите организира среща с правителството под мотото „Бизнесът и правителството в един отбор”. В събитието, което се състоя на 17 октомври 2017 г. в хотел Балкан, участваха министър-председателят Бойко Борисов, заместник министър-председателят Томислав Дончев, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров и заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Гости на дискусията, модерирана от Мария Шишкова, член на УС на БФБЛ, бяха управители и топ мениджъри на над 40 водещи български и международни компании от общността на Форума.

„Убедени, че публичният и корпоративният сектор имат една и съща цел – просперитет и развитие в модерна България, ние от БФБЛ инициираме тази среща, за да научим кои са приоритетите в работата на правителството и да предоставим платформа за диалог между институциите и представилите на деловите среди”, каза при откриването председателят на Форума Ираван Хира. Той подчерта, че като асоциация на отговорните компании, обединени от ценностите на устойчивото развитие и бизнес етиката, БФБЛ се стреми да ангажира лидери от всички сектори за позитивна промяна на икономическата и обществената среда.

„Има много неща, които се приемат за даденост без да се оценява какъв огромен труд е  положен. България е пример за останалите държави”, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред компаниите.  „Имаме много приоритети, но един от тях е най-важен, защото ще има дългосрочен ефект и е от значение за всички, а се подкрепя и от бизнеса, и това е образованието”, добави той.

Премиерът обобщи постигнатото до момента – подобреното усвояване на средствата от европейски фондове, успехите срещу контрабандата, инфраструктурните проекти, добрите отношения със страните от ЕС, Турция и Западните Балкани. Той направи преглед и на основните задачи на правителството – намаляване на административната тежест, облекчения за работещите у нас чужденци, ръст на заплатите, засилване на усещането за справедливост, развитие на инфраструктурата. „Но приоритетът на приоритетите е образованието”, изтъкна министър-председателят и посочи конкретно увеличението на учителските възнаграждения, които целят да мотивират работещите в сектора, и мерките, които ще върнат в училище около 10 000 деца само през настоящата година.

В духа на срещата заместник-председателят на БФБЛ Зоя Паунова направи преглед на постиженията на страната: по данни на Евростат България е сред петте страни-отличници по ръст на икономиката, безработицата е на най-ниските нива за последните 30 години – 6%, а Световният икономически форум поставя България на 49-то място от 137 страни по конкурентоспособност. От своя страна Левон Хампарцумян, член на УС на Форума, заяви, че България има всички предпоставки да бъде икономически оптимистична за следващите няколко години и добави, че причината за това са предприемчивите хора.

Заместник министър-председателят Томислав Дончев акцентира върху необходимостта от обща национална  цел, като също посочи за пример образованието заради ефекта върху икономиката. Той изрази своята готовност да обсъди разумни и реалистични предложения от бизнеса. В първата част на дискусията с фокус върху инвестиционната среда участие взе и заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Във втората част, посветена на социалната среда, експозе направи министърът на здравеопазването проф. Николай Петров. Той обърна внимание върху увеличението в бюджета на НЗОК и промените в закона за лекарствените средства в хуманната медицина, направени след консултации с бизнеса.

Акцент в срещата бяха коментарите и конкретните въпроси и предложения от представители на компании от различни сектори.

Събитието премина при изключителен медиен интерес, вижте част от репортажите на следните линкове: БТА,  bTV, Nova, БНТ, Bulgaria on AirБНР, 24 часа, Труд, Вести, Дарик, Фокус, Бгнес,  Стандарт, Сега, Мениджър, Дневник, Инвестор, Медиапул, Offnews, Club Z, BiT, ТВ Европа, Канал 3.

Дискусията се проведе със съдействието на генералния спонсор Филип Морис България и спонсорите Сименс, М3 Комюникейшънс Груп, Джапан Тобако Интернешънъл, Виваком, ЧЕЗ, Артекс и Дънди Прешъс Металс Челопеч.

Още новини от БФБЛ

Каузата за по-качествено образование обедини вдъхновяващи личности и бизнес лидери

17 октомври 2018

Спектакълът на Васил Петров СИНАТРА:ВЕГАС на 12 ноември

11 октомври 2018

Удължен срок за кандидатстване в конкурса „Най-голям корпоративен дарител” 2018 г.

10 октомври 2018
Всички новини

Новини от членове на БФБЛ

Започна четвъртото издание на VIVACOM Регионален грант

bg/18 октомври 2018

Лидл България ще финансира нови 20 проекта в рамките на „Ти и Lidl за по-добър живот“

bg/03 октомври 2018

Цирк „Балкански“ и трио HYPNOTIC по време на Годишния благотворителен бал на фондация „Сийдър“

bg/02 октомври 2018
Всички новини

Членове на БФБЛ

» Присъединете се към БФБЛ

© 1999-2018 БФБЛ. Всички права запазени | Условия за ползване
Уеб дизайн и програмиране M3 Communications Group, Inc.
Следвайте ни в: