Новини на БФБЛ

Рекордно участие на млади предприемачи в ТФ ФЕСТ 2017

02 май 2017
Рекордно участие на млади предприемачи в ТФ ФЕСТ 2017

БФБЛ връчи наградите за отговорен бизнес в рамките на инициативата Ученическа академия „Корпоративна социална отговорност“

Над 1000 гимназисти и студенти участваха в Международния панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“. На него бяха представени 130 тренировъчни фирми (ТФ) от България, Белгия, Румъния, Сърбия и Черна гора. Форумът се проведе на 27 и 28 април в Международен панаир Пловдив.

„Това е рекорд в 20-годишната история на ТФ ФЕСТ”, заяви Дария Маврудиева, директор на  Центъра на учебно-тренировъчните фирми,  организатор на проявата.  Инициативата е одобрена като международно събитие от Европейската комисия и посочена като добра практика за обучение в предприемачество и развиване на креативността.

„Сега участниците са с 200 повече от миналата година, а фирмите – с 18. По-важно е обаче, че тук виждаме профила на новото поколение предприемачи”, коментира д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.

„ТФ ФЕСТ представлява  платформа, където работодателите се срещат с  младежи, направили своя избор и подготвящи се отрано за професионалната си реализация”, коментира Валентина Диканска, изпълнителен директор на Съвета на жените в бизнеса в България.

Тренировъчните фирми предоставят интегрирана подготовка по икономика, компютърни умения, бизнес администрация, роден и чужд език. В рамките на 17 конкурса бъдещите мениджъри демонстрираха как управляват своите предприятия. Част от тях са свързани с нови направления  като пластична и козметична хирургия, услуги за развлечения и отдих, електронна търговия. Други работят  в традиционни сектори като финанси, производство и пласмент на храни и напитки, туризъм, организация на събития, реклама и пиар, строителство и озеленяване, фотография, спорт, търговия.

Тази година имаше и тренировъчна данъчна агенция на студенти в Европейското висше училище по икономика и мениджмънт, които проверяват фирмите изложители като истински ревизори и ги запознават с промените в законите.  Експерти на Териториалната дирекция на НАП в Пловдив са ментори на участниците в тази инициатива.

Модерните тенденции в бизнеса са във фокуса на ТФ ФЕСТ 2017, твърдят организаторите. Като пример посочват новите конкурси за дигитален маркетинг и за лидерски умения. Те допълват традиционните надпревари за щанд, за екип и професионално обслужване, за каталог и рекламни материали, за уеб сайт, за презентация, за най-добра банка, за защита на интелектуалната собственост, за сътрудничество с фирма ментор и др.

По проект Ученическа академия „Корпоративна социална отговорност” през 2010 г. се проведе първият годишен конкурс за проекти на екипите на учебните предприятия, както и Годишни награди за отговорен бизнес на Българския младежки форум на бизнес лидерите, вдъхновени от едноименния конкурс на БФБЛ.  В ученическата академия „Корпоративна социална отговорност“ 2017 участваха 25 екипа от учебни предприятия от България и Румъния, като до финала достигнаха 12 от тях. Носителите на наградите за отговорен бизнес 2017 на Българския младежки форум на бизнес лидерите, които се определят БФБЛ, са:

-        първо място - Глобал инвест банк – НТБГ, София;

-        второ място - Бартер – ЗПГ „Кл. Тимирязев“, Сандански;

-        трето място - Котън Кенди – ПГИТ „Асен Златаров“, Петрич.

Отличията бяха връчени от Георги Руйчев, изпълнителен директор на БФБЛ.

ТФ ФЕСТ е част от проекта „Мост между училището и бизнеса“. Мрежата на българските учебни предприятия обединява 347 ученически и 6 студентски фирми. Тя е лидер на Балканите в прилагането на дуалния модел в икономическите специалности на средните училища.

ТФ ФЕСТ 2017 се проведе с подкрепата на министерството на образованието, министерството на икономиката, Международен панаир Пловдив, сдружение „Българска тренировъчна централа“, Българския форум на бизнес лидерите, Патентното ведомство и др.

Още новини от БФБЛ

Трета годишна среща на БФБЛ с посланиците

16 април 2018

БФБЛ връчи своите престижни отличия за отговорен бизнес за 15-и път

27 февруари 2018

Пълен списък с отличените компании в Годишните награди за отговорен бизнес 2017

26 февруари 2018
Всички новини

Новини от членове на БФБЛ

Еко тест драйв с автомобилите на КИА

bg/17 април 2018

Първо поколение дигитални родители се учат как да предпазят децата си в интернет

bg/22 март 2018

Старт на заявките за наградите BAPRA Bright Awards 2018 и #BAPRASummit

bg/21 март 2018
Всички новини

Членове на БФБЛ

» Присъединете се към БФБЛ

© 1999-2018 БФБЛ. Всички права запазени | Условия за ползване
Уеб дизайн и програмиране M3 Communications Group, Inc.
Следвайте ни в: