Новини на БФБЛ

Рекордно участие на млади предприемачи в ТФ ФЕСТ 2017

02 май 2017
Рекордно участие на млади предприемачи в ТФ ФЕСТ 2017

БФБЛ връчи наградите за отговорен бизнес в рамките на инициативата Ученическа академия „Корпоративна социална отговорност“

Над 1000 гимназисти и студенти участваха в Международния панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“. На него бяха представени 130 тренировъчни фирми (ТФ) от България, Белгия, Румъния, Сърбия и Черна гора. Форумът се проведе на 27 и 28 април в Международен панаир Пловдив.

„Това е рекорд в 20-годишната история на ТФ ФЕСТ”, заяви Дария Маврудиева, директор на  Центъра на учебно-тренировъчните фирми,  организатор на проявата.  Инициативата е одобрена като международно събитие от Европейската комисия и посочена като добра практика за обучение в предприемачество и развиване на креативността.

„Сега участниците са с 200 повече от миналата година, а фирмите – с 18. По-важно е обаче, че тук виждаме профила на новото поколение предприемачи”, коментира д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.

„ТФ ФЕСТ представлява  платформа, където работодателите се срещат с  младежи, направили своя избор и подготвящи се отрано за професионалната си реализация”, коментира Валентина Диканска, изпълнителен директор на Съвета на жените в бизнеса в България.

Тренировъчните фирми предоставят интегрирана подготовка по икономика, компютърни умения, бизнес администрация, роден и чужд език. В рамките на 17 конкурса бъдещите мениджъри демонстрираха как управляват своите предприятия. Част от тях са свързани с нови направления  като пластична и козметична хирургия, услуги за развлечения и отдих, електронна търговия. Други работят  в традиционни сектори като финанси, производство и пласмент на храни и напитки, туризъм, организация на събития, реклама и пиар, строителство и озеленяване, фотография, спорт, търговия.

Тази година имаше и тренировъчна данъчна агенция на студенти в Европейското висше училище по икономика и мениджмънт, които проверяват фирмите изложители като истински ревизори и ги запознават с промените в законите.  Експерти на Териториалната дирекция на НАП в Пловдив са ментори на участниците в тази инициатива.

Модерните тенденции в бизнеса са във фокуса на ТФ ФЕСТ 2017, твърдят организаторите. Като пример посочват новите конкурси за дигитален маркетинг и за лидерски умения. Те допълват традиционните надпревари за щанд, за екип и професионално обслужване, за каталог и рекламни материали, за уеб сайт, за презентация, за най-добра банка, за защита на интелектуалната собственост, за сътрудничество с фирма ментор и др.

По проект Ученическа академия „Корпоративна социална отговорност” през 2010 г. се проведе първият годишен конкурс за проекти на екипите на учебните предприятия, както и Годишни награди за отговорен бизнес на Българския младежки форум на бизнес лидерите, вдъхновени от едноименния конкурс на БФБЛ.  В ученическата академия „Корпоративна социална отговорност“ 2017 участваха 25 екипа от учебни предприятия от България и Румъния, като до финала достигнаха 12 от тях. Носителите на наградите за отговорен бизнес 2017 на Българския младежки форум на бизнес лидерите, които се определят БФБЛ, са:

-        първо място - Глобал инвест банк – НТБГ, София;

-        второ място - Бартер – ЗПГ „Кл. Тимирязев“, Сандански;

-        трето място - Котън Кенди – ПГИТ „Асен Златаров“, Петрич.

Отличията бяха връчени от Георги Руйчев, изпълнителен директор на БФБЛ.

ТФ ФЕСТ е част от проекта „Мост между училището и бизнеса“. Мрежата на българските учебни предприятия обединява 347 ученически и 6 студентски фирми. Тя е лидер на Балканите в прилагането на дуалния модел в икономическите специалности на средните училища.

ТФ ФЕСТ 2017 се проведе с подкрепата на министерството на образованието, министерството на икономиката, Международен панаир Пловдив, сдружение „Българска тренировъчна централа“, Българския форум на бизнес лидерите, Патентното ведомство и др.

Още новини от БФБЛ

Олимпиадата на бизнес лидерите 2018 е на 30 юни

01 юни 2018

Левон Хампарцумян e новият заместник-председател на Българския форум на бизнес лидерите

29 май 2018

Западните Балкани могат заедно да се възползват от огромния си потенциал

16 май 2018
Всички новини

Новини от членове на БФБЛ

Над 65 000 лв. за Плевенската Панорама събра кампанията „Ние обичаме България“ 2018

bg/12 юни 2018

Postbank Business Run 2018 събра над 10 000 лева в подкрепа на три каузи

bg/04 юни 2018

Хиляди спортуват и учат иновативно благодарение на клиентите на Lidl

bg/04 юни 2018
Всички новини

Членове на БФБЛ

» Присъединете се към БФБЛ

© 1999-2018 БФБЛ. Всички права запазени | Условия за ползване
Уеб дизайн и програмиране M3 Communications Group, Inc.
Следвайте ни в: