Новини на БФБЛ

БФБЛ проведе своята втора годишна среща с посланиците

24 април 2017
БФБЛ проведе своята втора годишна среща с посланиците

Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) проведе по-рано днес станалата вече традиционна годишна среща между отговорния бизнес, държавните институции и чуждестранните посланици, акредитирани в София. Дискусията с мото „Потенциалът на България – практически подход към икономически партньорства” се състоя с подкрепата на министерството на външните работи и в партньорство с австрийското посолство.

Участие във второто издание на инициативата на БФБЛ взеха министърът на външните работи Ради Найденов, директорът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, председателят на БФБЛ Ираван Хира и австрийският посланик в София Н.Пр. Роланд Хаузер. Сред гостите бяха дипломатически представители на общо 25 страни, както и мениджъри от над 30 компании от общността на Форума.

„Визията на БФБЛ е да направим България привлекателно място за правене на бизнес, за достоен труд и добър стандарт на живот и аз съм особено щастлив, че тази визия обединява и всички нас, които сме се събрали днес около тази маса. Миналата година, когато стартирахме нашата инициатива, акцентирахме върху това за каква България мечтаем, как искаме да изглежда страната ни след 20 години. Днешната дискусия има за цел да очертае пътя към сбъдването на тази мечта”, каза Ираван Хира, председател на Форума, в началото на срещата. „Коментарите и опитът на нашите приятели и партньори от дипломатическия корпус са безценни както за бизнеса, така и за представителите на държавната администрация”, подчерта в самото начало и Максим Бехар, член на УС на БФБЛ  и модератор на срещата.

„Възможностите за успех пред България са повече от рисковете”, заяви в изказването си външният министър Ради Найденов и добави, че последователното и стабилно развитие на страната е особено необходимо по отношение на привличането на инвеститори. Той подчерта успешното прилагане на финансовите инструменти за подкрепа на бизнеса, които са алтернатива на грантовите схеми от ЕС, и акцентира върху консенсуса в България за присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) – сертификат за качество на реформите във всички сектори на социално-икономическия живот на страната.

България има огромен потенциал да развива икономическите си партньорства, но за това са нужни нейните собствени усилия. Чуждестранните инвеститори търсят политическа стабилност и предвидимост, прозрачност и отчетност на услугите, предлагани от държавната администрация, законова рамка, която гарантира инвестициите, честна конкуренция”, подчерта Н. Пр. Роланд Хаузер, посланик на Австрия в София. Той добави, че за поредна година според статистиката Австрия е най-големият чуждестранен инвеститор у нас.

Стамен Янев, директор на Българската агенция за инвестиции, отчете, че от началото на годината досега БАИ е сертифицирала и съответно предоставила подкрепа на 9 проекта на обща стойност 160 милиона лева, които ще разкрият 3800 нови работни места. Работи се по още 21 заявления за подобни проекти, както и по други 36  потенциални проекти на обща стойност над 1 милиард и 600 милиона лева, добави той.

Думата взеха още Владимир Пенков, председател и старши съдружник на адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори”, Владислав Михов, главен мениджър на „Джапан Тaбако Интернешънъл България”, и Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.  

В дискусията активно участие взеха и посланици и ръководители в дипломатическите мисии на Алжир, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Гърция, Индия, Ирландия, Испания, Казахстан, Република Корея, Молдова, Румъния, Русия, САЩ, Словакия, Турция, Украйна, Унгария, Франция, Холандия, Чехия, Швейцария, Япония, както и представители на неправителствения сектор.

Втората годишна среща на БФБЛ с посланиците имаше за цел да предостави платформа за открит диалог между отговорните компании, високопоставени дипломати от основните и потенциалните икономически партньори на страната и членове на правителството по политиките и мерките, които ще допринесат за напредъка и просперитета на България.

Сред акцентите в дискусията бяха стъпките за подобряване на бизнес средата, намаляване на административната тежест за бизнеса, гарантиране на върховенството на правото, реформите в съдебната система и образованието, насърчаването на иновациите и предприемачеството. Участниците в дискусията се обединиха около идеята, че стимулирането на партньорствата във всички сфери – между компаниите, между отделните държави и между всички заинтересовани страни, е добра основа за дългосрочен успех на всяко начинание.

БФБЛ благодари за подкрепата на генералните спонсори адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори”, „Артекс Инженеринг” и JTI България и на спонсорите „УниКредит Булбанк” и „Виваком”.

Събитието бе отразено от БТА (тук, тук и тук), Дарик нюз, news.bgСтандарт, dir.bg.

Галерия

Виж още снимки от събитието

Още новини от БФБЛ

Как София да стане интелигентен град?

19 септември 2017

„Пътят към семейство“ – по-близо до разкриването на Комплекс за ранно детско развитие

21 август 2017

Кандидатствайте за наградите „Най-голям корпоративен дарител“ 2017 г.

10 август 2017
Всички новини

Новини от членове на БФБЛ

„Герои в зелено“ на Пощенска банка с още три реализирани проекта

bg/18 септември 2017

Националната асоциация за приемна грижа и Мтел изпратиха 261 ученици на училище

bg/15 септември 2017

Над 800 доброволци ремонтираха училището за деца с увреден слух в София

bg/14 септември 2017
Всички новини

Членове на БФБЛ

» Присъединете се към БФБЛ

© 1999-2017 БФБЛ. Всички права запазени | Условия за ползване
Уеб дизайн и програмиране M3 Communications Group, Inc.
Следвайте ни в: