Новини на БФБЛ

Годишни награди за отговорен бизнес 2011

23 февруари 2012
Годишни награди за отговорен бизнес 2011

65  проекта се състезаваха за най-престижните отличия за корпоративна социална отговорност в България

65 социално отговорни проекта се състезаваха за най-престижните награди за отговорен бизнес на Български форум на бизнес лидерите (БФБЛ). За девета поредна година БФБЛ връчи отличия на компаниите, определени като най-заслужили от независимо жури от 12 човека, представители на 12 уважавани институции, с председател Йорданка Фандъкова.

За трета поредна година изпълнителната власт оказа голямо внимание и демонстрира подкрепа към бизнеса и компаниите, ангажирани със социално отговорни проекти. Сред официалните гости на церемонията бяха президентът Росен Плевнелиев, кмета на столицата Йорданка Фандъкова, министрите Тотю Младенов, Сергей Игнатов и Свилен Нейков, заместник-министър Жулиета Хубенова. Посланикът на Великобритания, Н.Пр. Джонатан Алан и други дипломати също уважиха събитието. Повече от 300 представители на бизнес елита на България се събраха, за да научат кои са отличените социално отговорни проекти за 2011.

“Във времена на изпитания силният дух, вяра и отдаденост на добрата кауза стават още по-значими. Щастливи и обнадеждени сме от факта, че точно тази година имаме рекорден брой проекти, които се състезават за наградите за корпоративна социална отговорност на Българския форум на бизнес лидерите. Оценяваме по достойнство и с благодарност това, че нашето събитие обедини президентът на България, кметът на София, министри, посланици и отговорният бизнес в страната в името на добротворството. Това е единственият начин да вървим напред и да имаме солиден напредък не само като икономика, но и като общество", сподели г-жа Мария Шишкова, председател на БФБЛ, при откриването на официалната церемония.

Министър Тотю Младенов връчи призовете в категорията „Инвеститор в човешкия капитал”. Победител тази година е ЧЕЗ Груп България за осигуряването на безопасна и здравословна среда за работа на своите служители, достойно заплащане на труда им в открит диалог със социалните партньори. Втора награда бе присъдена на Мобилтел за мащабния проект  „За хората”, осъществен благодарение на ангажираността на служителите на компанията, които под формата на дарения и доброволчески труд успяват да дарят повече от 64 000 лева през 2011 г. С трета награда бе отличена Кока-Кола България за иновативната програма "Бъдещи лидери", която е насочена към откриването и задържането на таланти в компанията.

Призовете в категория „Маркетинг, свързан с кауза" връчи министър Свилен Нейков. Призът тази година бе присъден на Банка Пиреос, която съвместно с Уницеф България насърчава редовното дарителство и превръщането му в култура чрез дарителски карти. Подгласници в тази категория бяха Нестле България АД с проекта „ Живей активно!” - ежегодна национална инициатива на компанията, която има за цел да популяризира и насърчава здравословния начин на живот и балансираното хранене. Виваком бе отличена с трето място за националната дарителска кампания "Жълти стотинки".

Министър Сергей Игнатов връчи за трета поредна година наградите в категорията ”Инвеститор в знанието”. Георги Ранделов, изпълнителен директор, прие отличието за първото място на Майкрософт България за образователния проект „Мрежа на учителите-новатори“. Чрез безплатна виртуална мрежа, всеки български учител може да получи знания за приложението на най-новите технологии в образованието. Челопеч Майнинг взе второ място за Частната професионална гимназия „Челопеч”, която функционира като единствената в България частна фирмена профилирана гимназия, изцяло интегрирана в структурата на компанията. Трето място в категорията получи Пощенска банка за своя дългосрочен проект „Силен старт с Пощенска банка”.

В следващата категория Инвеститор в околната среда наградата връчи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова. Призът в тази категория бе присъден на Солвей Соди АД, които, със своя проект за инсталация за когенерация на енергия, стават най-голямата централа на Балканите. Този приз отваря вратата на компанията и към Бизнес наградите за околна среда на Европейската комисия през 2012 г. в Брюксел. Втора награда бе връчена на Globul. Ясен Гуев, директор "Корпоративна политика", прие отличието за програмата GLOBUL Green, който за трета поредна  година подкрепя инициативата на WWF „Национален ден на природните паркове”. Трето място грабна Кока-Кола България за дългосрочната инициатива “Моят зелен град”.

Голямата награда в категорията „Инвеститор в обществото” президентът Росен Плевнелиев връчи на изпълнителния директор на Райфайзенбанк Момчил Андреев за дарителската кампания „Избери, за да помогнеш”, разработена с цел оказване на реална помощ за устойчиви проекти от четири сфери на обществения живот - здравеопазване, социална сфера, опазване на околната среда и култура и образование. Челопеч Майнинг бе отличена с второ място за дългосрочна дарителска програма, осигуряваща финансови средства за благоустрояване на инфраструктурни обекти и проекти с обществено значение в общините Челопеч, Чавдар и кметствата Карлиево и Църквище. Трето място в категорията бе отсъдено на Загорка АД, която през 2011 организира публичен конкурс и избра 10 проекта, по които реализира дарения в областите здраве, образование, околна среда.

Челопеч Майнинг бе отличена с наградата Енгейдж. Нейният носител се определя от Международния форум на бизнес лидерите, Великобритания, чийто основен критерий е степента на ангажираност и участие на служителите при реализирането на номинирания проект и за цялостен принос на служителите за обществено полезни каузи. Посланикът на Великобритания, Н.Пр. Джонатан Алан връчи наградата, произнасяйки поздравително слово на български език.

ЕСРИ България получи специалната награда за цялостна социално отговорна политика на малко и средно предприятие, второ място остана за Еврофутбол, а трети - Армина. Наградите връчи госпожа Йорданка Фандъкова, която също така председателстваше за трета поредна година Журито на наградите. Тя поздрави Форума за организирането на Наградите за отговорен бизнес, които са отличен инструмент за стимулирането на тези, които реализират социално отговорни проекти.

Членове на журито тази година бяха: г-н Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика, Н. Пр. Джонатан Алан, посланик на Великобритания в България, г-н Цветан Симеонов, председател на Българската търговско промишлена палата, г-н Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара, г-жа Красимира Величкова, изпълнителен директор на Български дарителски форум, г-жа Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация „Помощ за благотворителността в България”, г-жа Миряна Велкова, директор на Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия, г-жа Таня Радочай, постоянен представител на УНИЦЕФ за България, г-жа Веселина Кавръкова, програмен ръководител WWF България, г-жа Вики Политова, генерален директор на bTV Медия Груп и г-н Максим Майер, главен редактор на списание „Мениджър”.

Целта на Годишните награди за социално отговорен бизнес е да покажат, че успешният бизнес и инвестицията в обществото вървят ръка за ръка, както и да демонстрират най-добрите примери в подкрепа на тази идея. Критериите, въз основа на които бяха определени победителите, са полза за обществото, работа в партньорство с други организации, ангажираност на целия екип на компанията в осъществяването на проектите, продължителност и последователност на инициативата, новаторство и оценка от страна на обществото.

Годишните награди за отговорен бизнес на БФБЛ са национални и за тях могат да бъдат номинирани компании от цялата страна, независимо от големината или сектора, в който работят.

Компаниите, които участваха с проекти за 2011 година са: Адрес, Актавис, Армина, Аурубис България, Белла България АД, Би Ен Пи Париба, БТАПОИ, Виваком, ГлаксоСмитКлайн, Глобул, Данон Сердика, Е.ОН България ЕАД, И Ви Ен България, Еврофутбол ООД, Ей И Ес Гълъбово, ЕКО България ЕАД, Елтрак, ЕСРИ България, Загорка АД, Ин йор хендс ООД, Интерамерикан България, Каменица АД, Камор Ауто, Кока Кола България, Комфо, КонтурГлобал Марица Изток 3, Майкрософт, Мобилтел ЕАД, Нестле, ОМВ, Пиреус банк, Пощенска банка, Райфайзен банк, Роел 98 ООД, Сименс ЕООД, Солвей соди АД, СОУ "Васил Кънчов", Софарма Фармасютикълс , фондация „Бизнес институт”, Хелт ООД, ЧЕЗ България, Челопеч Майнинг и Шел България.

Още новини от БФБЛ

Юбилейното 10-то издание на конференцията „Образование и бизнес“ ще разкаже истории от бъдещето

16 април 2019

Корпоративна социална отговорност: устойчиво развитие за българския бизнес

12 април 2019

Рекорден брой кандидатури за BAPRA Bright Awards 2019

10 април 2019
Всички новини

Новини от членове на БФБЛ

Доклад „Дарителството в България 2019“ на фондация BCause

bg/18 април 2019

По-амбициозни цели и планове обяви Нестле България в сферата на КСО

bg/11 април 2019

Над 400 участници вече се регистрираха за Postbank Business Run 2019

bg/09 април 2019
Всички новини

Членове на БФБЛ

» Присъединете се към БФБЛ

© 1999-2019 БФБЛ. Всички права запазени | Условия за ползване | Политика за поверителност
Уеб дизайн и програмиране M3 Communications Group, Inc.
Следвайте ни в: